Přestal jsem pít alkohol. Jakub Železný odhalil vše

03.04.2023 11:16 | Ze sítí

„To, že položím razantní, nepříjemnou a třeba i trochu protivnou otázku, nemusí nutně znamenat, že jsem razantní, nepříjemný a protivný v životě,“ pronesl o sobě moderátor České televize Jakub Železný v Českém rozhlasu v rozhovoru s Alenou Zárybnickou. Prozradil však, že se mu i přesto během moderování stává, že se „nechá unést“ a dostane se občas „na vlnu“, která jej donutí „udělat něco na efekt“. Zpětně si prý občas říká, že kdyby ubral, tak by dostal na otázku normální odpověď. Limity má prý ale jasně nastavené a existují otázky, na které by se hostů v životě nezeptal. Popsal, jak přestal pít alkohol.

Přestal jsem pít alkohol. Jakub Železný odhalil vše
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jakub Železný

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Železný v pořadu Zálety Aleny Zárybnické vzpomenul na své mládí, kdy se snažil bojovat proti tehdejší totalitě a účastnil se v letech 1988 a 1989 několika demonstrací. Během demonstrace v rámci Palachova týdne v lednu 1989 byl tehdy zadržen a dodnes netuší, proč si „vybrali“ zrovna jeho. „Já dodnes nevím, proč vybrali zrovna mě. Možná proto, že moji rodiče měli nějakou aktivitu v roce 1968. To už se asi nedozvím ani z archivních záznamů. Mně bylo tehdy opravdu patnáct a půl a byl jsem trestně stíhaná osoba,“ vzpomenul.

Své trestní stíhání označuje za „skvělou zkušenost“. „Dodnes všem říkám, já se ti nechlubím, není to žádná zásluha, už vůbec to není žádné hrdinství, já jsem se samozřejmě hrozně bál, byl jsem malý kluk, ale je to skvělá zkušenost. Je to něco, co ti z té hlavy nikdo nikdy nemůže dostat,“ podotkl.

Ke své současné novinářské kariéře říká, že to, že položí razantní, nepříjemnou a třeba i trochu protivnou otázku, „nemusí nutně znamenat, že je razantní, nepříjemný a protivný v životě“. „Alespoň v to doufám. Myslím, že umím být razantní a nepříjemný na lidi, kteří si to zaslouží, i v životě,“ míní moderátor České televize.

Sám by prý nikdy nepoložil otázku, která by byla nefér nebo nevhodná či by se někoho osobně dotýkala. „Jakmile by se to mělo dotknout něčí rodiny, něčeho, co souvisí s nějakou intimitou, tak si neumím představit, že bych takovou otázku položil. To by musela být situace, aby to bylo tzv. ve veřejném zájmu. A jak to posoudíš? Na to opravdu není mustr, není na to tabulka,“ řekl.

Sám by prý byl nerad, kdyby dostal na sebe osobní otázky týkající se kupříkladu „nějakých věcí“ uvnitř jeho rodiny.

Přiznává, že měl v poslední době několik těžkých období, zejména v roce 2018 a následně i roku 2021. Při osobní krizi před pěti lety, kterou později Železný popisoval coby zhroucení způsobené množstvím životních i finančních problémů, přestal pít alkohol. „Z toho roku 2018 jsem si nechal jednu opravdu silnou věc – přestal jsem pít úplně alkohol a za těch pět let mi ani jednou nechyběl,“ shrnul moderátor.

Při své následné osobní krizi v roce 2021 již prý byl poučený a rozhodl se psát. Jedna z jeho knih se týká i politických témat. „Představte si, že jeden z favoritů klání je právě odsouzen do vězení. Představte si, že volby vyhraje. A představte si, že přímo za mřížemi skládá slib a stává se novou hlavou státu,“ je obsahem jeho knihy „Kandidát z Oráčova“.

Železný v knize, která obsahuje postavu fiktivního podnikatele a politika Ondřeje Bureše, se prý chtěl zaměřit na teoretický případ, co by se dělo, kdyby byl zvolen za prezidenta člověk, který byl předtím odsouzen a pobývá ve vězení kvůli dotačnímu podvodu. „Já si myslím, že by si tu knížku mohli vzít právníci a říct: Sakra, tak kandidovat třeba na zastupitele malé obce pravomocně odsouzený podle zákona nemůže, ale kandidovat na prezidenta ano – tam tato překážka není,“ zaznělo s tím, že by se toto podle Železného mohlo stát i realitou.

Ke své moderátorské kariéře a chybám při rozhovorech pak přiznal, že se mu mělo mnohokrát při rozhovoru stát, že se nechal unést tím, jak daný rozhovor plyne. „Každý rozhovor má nějakou chemii – módně řečeno flow – a najednou v tom flow se dostaneš na určitou vlnu a donutí tě to – já nechci použít slovo ‚exhibovat‘ – udělat něco na efekt. Ano, stane se to. Stane se to v té práci,“ zpytoval svědomí a pronesl, že si zpětně občas říká, že kdyby „ubral“, tak by dostal normální odpověď na otázku.   

Závěrem pak prozradil, jaký je pedagog, když vyučuje televizní zpravodajství veřejné služby na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. „Většinou se snažím být laskavý a snažím se, aby ti studenti měli vlastní kritické myšlení. Když mi odvyprávějí to, co jsem jim řekl já, tak fajn. Ale když mi k tomu, co jsem řekl já – k faktům, řeknou: ‚Víte, já měl pocit, že…‘, tak mě to baví mnohem více,“ pronesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Železný je v mých očích arogantní, sebestředný a protivný člověk., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 03.04.2023 12:23:24
Nepomůže mu, když se bude nějakou chvíli tvářit jako milý svatoušek.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…