Přestane se dařit, politik ukáže prstem a za tři měsíce... Bývalý vyšetřovatel varoval před válkou

03.01.2020 18:40

Někdejší vyšetřovatel válečných zločinů v bývalé Jugoslávii a v současné době jeden z nejvýše postavených Čechů v OSN Vladimír Dzuro varuje, že vraždění, které během války v Jugoslávii viděl a zažil, by se klidně mohlo odehrát i u nás. „I my bychom se mohli velmi lehce stát vrahy a podobné hrůzy by se klidně mohly dít i v Česku,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz s tím, že i když se kolikrát sám bál o život, tak věří, že pravda a láska zvítězí.

Přestane se dařit, politik ukáže prstem a za tři měsíce... Bývalý vyšetřovatel varoval před válkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti odtržení Kosova od Srbska spojená s podepisováním petice o zrušení uznání samostatného Kosova Českou republikou

Dzuro je autorem knihy Vyšetřovatel, která vyšla i ve Spojených státech a v níž se rozepisuje o svých zkušenostech z bývalé Jugoslávie a násilnostech, které se tam během války děly. „Něco takového se může stát každému, i u nás. To, že si myslíme, že jsme se rozešli se Slováky v míru a nemůže se nám nic takového přihodit, je omyl. Hluboce věřím, že je to omyl. Války historicky vždy byly,“ varuje Dzuro.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Máme prý štěstí, že naše generace žije v míru a prosperitě, jaká tu ještě nikdy nebyla, ale upozorňuje, že tato prosperita může rychle zmizet. „V Jugoslávii také žili v blahobytu. Vše se ale zhroutilo během tří měsíců. Najednou se lidé, kteří spolu žili od konce druhé světové války až do roku 1991 jako přátelé, do sebe pustili takovým způsobem, že od druhé světové války vznikl nejhorší konflikt na území Evropy, který nikdo nečekal,“ popisuje Dzuro, jehož knižní dílo nese právě poselství o tom, jak se během chvíle mohou stát ze sousedů nepřátelé na život a na smrt.

Následně popsal, jak by k něčemu podobnému mohlo dojít například v naší zemi: „Ekonomické podmínky se zhorší, v ten moment začnou politici prstem ukazovat na druhé, kdo za to může. Jako v Jugoslávii se toho chopí politická elita, která z toho bude chtít vytřískat nějaký kapitál, protože to jsou potenciální voliči. Pokud tady bude dál existovat prosperita, je ale nebezpečí minimální.“

Podobnost s některými současnými politiky a jejich chováním je podle Dzura zjevná. Rozdíl je jen v tom, že nám se teď daří, což se ale s ekonomickou krizí může změnit. „Jakýkoliv nacionalistický výrok jakéhokoli politika mě velice znepokojuje. Viděl jsem ty důsledky toho. V dnešní době máme chytré telefony, kde čteme zprávy a titulky, a lidé si neprověřují, odkud informace pocházejí a kdo je píše. Vytváření hate skupin je daleko rychlejší. Dnes existuje daleko vetší působení na lidi pomoci fake news,“ poukazuje Dzuro s tím, že díky technologiím by bylo vyvolání konfliktu jednodušší než v Jugoslávii.

Podotkl, že velkou roli hrála vždy propaganda a falešné zprávy, které politici zneužívali. Jedna taková prý vedla i k masakru na farmě Ovčara. S použitím fake news v konfliktním prostředí začali snajpeři kvůli vyfabulovaným zprávám střílet děti. Nejvíc Dzuru zasáhla smrt chlapce, kterého zastřelil snajper. Bavil se s ním prý několikrát a jeho smrt si pak i vyčítal.

„My naštěstí nežijeme v konfliktním a postkonfliktním prostředí, ale ve stabilní demokratické společnosti, kde se nám dobře daří. Musíme doufat, že nám ta situace vydrží. Ale abychom si mohli dovolit říct, že se nám to nestane, my takoví nejsme... Všichni jsme schopní stát se vrahy,“ myslí si.

Dzuro také vzpomněl, kdy měl on sám strach o svůj život. „Když jsem se stal při vyšetřování krádeží majetku OSN rukojmím, opravdu jsem věřil, že zemřu. Nikdy na to nezapomenu, zpětně přemýšlí i o tom, jak v podobné situaci přemýšleli lidé, které vezli na Ovčaře na valníku na popravu,“ dodává s tím, že do budoucna se divá optimisticky. „Pravda a láska zvítězí, jinak bychom už byli všichni mrtví,“ uzavírá Vladimír Dzuro.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…