Prestižní analytik Lucas: Takhle to dopadne, až na Ukrajině rozdrtí separatisty. Nastane katastrofa, kterou využije Putin

14.08.2014 15:57

Vojenský analytik Edward Lucas napsal v britském deníku The Times, že je lepší, když zločinci prohrají, než když vyhrají. To však neznamená, že blížící se konec krvavého konfliktu rozhodně nedává příčiny k oslavám. Už proto, že nikdo neví, jestli je to opravdový konec.

Prestižní analytik Lucas: Takhle to dopadne, až na Ukrajině rozdrtí separatisty. Nastane katastrofa, kterou využije Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Ukrajina je podle Lucase v katastrofální situaci, Rusko bude muset po porážce „svých“ rebelů nějakým způsobem zachránit svou pověst (což přinese zákonitě problémy jinde) a rozhádaný Západ nemá nejmenší předpoklady tuto bezpečnostní krizi účinně vyřešit.

„Každá ze tří ukrajinských krizí - hospodářská, ústavní i geopolitická - by stačila k naprostému kolapsu té země. Kombinace všech těchto tří krizí vypadá jako naprostá katastrofa,“ poznamenává analytik v textu, který v češtině přinesl server Britské listy. Ukrajina podle něj byla ve „volném pádu“ ještě před vypuknutím krize, když prezident Janukovyč nezvládal řešit hroutící se ekonomiku a kromě toho ze zničené země sám rozkradl miliardy dolarů.

Ani současná ukrajinská vláda podle něj není lepší. Zůstává zabřednuta do zvyklostí sovětské byrokracie, v čemž navíc musí vycházet vstříc parlamentu, který stále přežívá z dob prezidenta Janukovyče.

A do toho přišel krvavý konflikt, jaký v Evropě nebyl od válek v Jugoslávii. „Válka a revoluce, i když zvítězí lepší strana, přinášejí pocit křivdy a rozhádanosti,“ poznamenává vojenský analytik. Navíc podle něj nová poválečná vláda bude muset uzavřít „smlouvy se dvěma ďábly“. Tím prvním jsou oligarchové, kteří nenáviděli Janukovyče, ale sami mají ve svých představách k otevřené společnosti daleko. Tito lidé do značné míry financují dnešní válku a po ní budou očekávat odměnu. To prý budou idealisté z Majdanu skousávat hodně těžko.

Celý text v češtině ZDE

Druhým „ďáblem“ jsou pak dobrovolnické milice s velmi problematickými politickými názory. Milicionáři z Pravého sektoru bojují po boku ukrajinské armády a po vítězné válce si nepochybně budou nárokovat status hrdinů - a budou připraveni se jej domáhat klidně i se zbraní. To rovněž ochromí poválečný systém.

Rozvrácenou zemi podle analytika nebude ochoten trvale podporovat ani Západ. Obzvlášť pokud by to znamenalo hrozbu konfrontace s Ruskem, které se Západ bál i v nejvypjatějších okamžicích ukrajinské krize. Navíc když podle něj Vladimír Putin udělá vše pro to, aby zdecimovanou zemi dále propagandou rozeštvával. Již dnes se prý v jeho okolí objevují hlasy po rázném řešení v podobě vojenského vpádu na Ukrajinu.

„Vladimir Putin to vidí. Možná prohrál bitvu, ale má v plánu vyhrát válku: oddělit Evropu od Ameriky, přepsat pravidla energetického trhu a znovu získat historickou moc nad svými sousedy,“ myslí si Lucas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…