Přesun amerického vojenského konvoje přes Česko začne v úterý

13.02.2022 6:30

Přesun amerického vojenského konvoje přes české území začne v úterý. Přes Českou republiku na Slovensko od 15. do 26. února přejede až 1500 amerických vojáků a 700 jejich vozidel.

Přesun amerického vojenského konvoje přes Česko začne v úterý
Foto: Radim Panenka
Popisek: Přesun konvoje americké armády přes Českou republiku

ČTK to sdělilo ministerstvo obrany. Přesun je naplánován v rámci cvičení Saber Strike 2022, které je součástí velkého mezinárodního cvičení Defender Europe 2022. Jednotky se vrátí v druhé polovině března.

Až 1500 vojáků se 700 kusy kolové techniky bude cestovat v sedmi konvojích. „Americké jednotky pojedou v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovaly do silničního provozu. Každý konvoj bude rozdělen do skupin s rozestupy mezi sebou,“ uvedlo ministerstvo.

Stejně jako minulý rok Američané přenocují ve vojenském areálu Rančířov na Jihlavsku, kde už pro ně čeští vojáci nachystali tábor o kapacitě 350 míst. Konvoje vjedou na české území přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova. Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Břeclav po silnici I/38 a dálnicích D1 a D2. Konvoje doprovodí vojenští policisté, kteří budou spolupracovat se státní policií. V druhé polovině března pak jednotky použijí stejnou trasu v opačném směru při návratu ze cvičení.

„Během přesunů všichni vojáci musí dbát na dodržování veškerých platných hygienických opatření,“ uvedlo ministerstvo. Přejezd podle něj schválila i hlavní hygienička ministerstva obrany. Zároveň úřad poznamenal, že se termíny i počty mohou v souvislosti s epidemií koronaviru měnit.

Součástí cvičení Saber Strike, který vláda schválila loni na podzim, bude i cvičení s dalšími americkými jednotkami ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště. To se bude konat v první polovině března, zúčastnit by se ho mělo řádově několik desítek kusů techniky. Do cvičení se zapojí američtí a čeští vojáci, kteří se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO).

Konvoj bude Českem projíždět v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Jde o jedno z největších cvičení, které se v Evropě konají. Podrobnosti o letošní podobě zatím NATO nezveřejnilo. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř tří desítek zemí a trvalo několik týdnů. Zadáním bylo cvičit nasazení amerických sil o síle jedné divize z USA do Evropy a jejich přesun do východních členských zemí. Součástí byl i seskok několika tisíc výsadkářů v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …