Prevence koronaviru: Univerzita Karlova poučuje studenty, jak správně kašlat

28.02.2020 8:06

Univerzita Karlova na základě obav z šířícího se nového typu koronaviru zřídila vlastní krizový štáb, který má za cíl reagovat na šíření nemoci. Studentům či akademickým pracovníkům je k dispozici také speciální e-mailová adresa, na níž mohou směřovat své dotazy týkající se celosvětové epidemie. Na webu školy dostávají rady, jak snížit riziko nákazy, informují Lidové noviny.

Prevence koronaviru: Univerzita Karlova poučuje studenty, jak správně kašlat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Krizový tým koordinuje řešení situace a informování zaměstnanců, studentů, médií a veřejnosti. „Bude zasedat podle potřeby, zasedání bude svolávat kvestor UK,“ řekl LN mluvčí vysoké školy Václav Hájek. Vedení univerzity už dříve doporučilo lidem, kteří se vrátí ze studijních pobytů na severu Itálie, aby preventivně zůstali dva týdny v domácí karanténě.

E-mailové dotazy týkající se tématu koronavirové epidemie mohou studenti zasílat na adresu emergency@cuni.cz. „Pokud se situace v ČR významně zkomplikuje, Univerzita Karlova se bude řídit dle pokynů příslušných orgánů a jejich nařízení,“ uvedla škola ve čtvrtek na svém webu.

Na stejném webu rovněž studentům radí, jak lze snížit riziko nákazy. Doporučení jsou stejná, jaká vydalo české Ministerstvo zdravotnictví. To zase vychází z metodiky Světové zdravotnické organizace (WHO). Univerzita doporučuje vyhýbat se lidem, kteří jsou zjevně nemocní, používat dezinfekci a pro jistotu se vyhýbat přelidněným místům.

„Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tedy při kýchání a kašlání řádně užívat (nejlépe jednorázové) kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží či rukávem, nikoliv rukou samotnou,“ vyzývá univerzita na webu.

Na internetové stránce univerzity je rovněž návod, jak postupovat v případě podezření na infekci koronavirem. „Tyto informace jsou k dispozici zároveň na anglické mutaci univerzitního webu,“ dodal Hájek.

Z virem zasažené Itálie se nyní vrací 15 studentů zpátky do Česka, oznámila ve čtvrtek škola. Dvacet by jich naopak mělo do jihoevropské země vyjet. Výskyt choroby na severu Itálie nebyl prý pro studenty důvod odjet zpět do Česka předčasně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…