Převratná zpráva: Ředitel ČT Dvořák se spojil s Halíkem a Pithartem. Spolu vydali politický manifest proti Babišovi

17.01.2018 8:05

Od ředitele České televize se očekává, že bude alespoň navenek politicky neutrální a nebude se vyjadřovat k politickým otázkám. Tak to doposud skutečně platilo. Jenže nyní tuto zvyklost generální ředitel Petr Dvořák prolomil, když se rozhodl připojit svůj podpis pod petici vyjadřující obavy z dalšího vývoje české politiky.

Převratná zpráva: Ředitel ČT Dvořák se spojil s Halíkem a Pithartem. Spolu vydali politický manifest proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Jeho jméno se pod textem vypracovaným neziskovou organizací Rekonstrukce státu objevilo ve společnosti Petra Pitharta a dalších frekventovaných signatářů, ale také například šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly.

Pozoruhodné je, že petice, kterou se Dvořák rozhodl podepsat, v jednom ze svých bodů konstatuje, že vláda nesmí zasahovat do nezávislosti médií. Dvořák se tak z „občanské“ pozice vyjádřil k věci, na které je díky své funkci osobně zainteresován.

Předseda Rady České televize Jan Bednář byl Dvořákovou petiční iniciativou překvapen. „Není obvyklé, aby se generální ředitel České televize v takovýchto občanských iniciativách angažoval. Z hlediska zákona to ale ničemu neodporuje. Jako každý občan České republiky samozřejmě může svůj podpis připojit,“ říká předseda.

Jak poznamenává deník MF DNES, Česká televize v minulosti několikrát čelila kritice premiéra Andreje Babiše. Nelíbily se mu zejména reportáže v pořadech 168 hodin a Reportéři ČT, prezentující kauzu korunových dluhopisů.

Anketa

Jak byste ohodnotili dosavadní prezidentování Miloše Zemana? Jako ve škole

79%
3%
3%
2%
13%
hlasovalo: 27446 lidí

Petice nese název „Mantinely demokracie“ a obsahuje devatenáct bodů, které by měly bránit demokracii před zvůlí vlády. „Každá moc má vždycky tendenci rozpínat se za vytyčené hranice,“ uvedl Petr Pithart, který měl být i jedním z autorů petice. Dodal, že současný předseda vlády Andrej Babiš již delší dobu naznačuje, že by některé z mantinelů demokracie chtěl překračovat. Například když mluví o zrušení Senátu, nebo když chce měnit jednací řád Sněmovny i vlády.

Kromě Dvořáka se pod výzvou objevily podpisy mnoha osobností, které jsou svojí petiční aktivitou dobře známé. Kromě expremiéra Petra Pitharta zejména teolog Tomáš Halík, režisér Fero Fenič, herci Tomáš Hanák a David Vávra nebo astrofyzik Jiří Grygar. Z aktivních politiků je pod dokumentem podepsán například senátor Václav Láska.

„Sdílím obavy tvůrců výzvy, že Česko se po volbách do Sněmovny může sesunout po šikmé ploše do totalitní minulosti,“ řekl k tomu Jiří Grygar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…