Prezident Biden dal rozhovor: Zabiják Putin. Za ovlivňování voleb zaplatí

17.03.2021 19:32

Nový šéf Bílého domu Joe Biden chystá odvetu proti svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za snahu ovlivnit loňské volby ve Spojených státech, kterou Moskvě připisují americké tajné služby. „Je to zabiják,“ řekl na Putinovu adresu v rozhovoru, který odvysílala ve středu ráno místního času americká televizní stanice ABC, informují Novinky.

Prezident Biden dal rozhovor: Zabiják Putin. Za ovlivňování voleb zaplatí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biden vs. Trump - koláž

Novinář George Stephanopoulos se amerického prezidenta Joea Bidena v interview dotazoval, zda je podle něj Putin „zabiják“, Biden bez rozmýšlení odpověděl, že „ano“.

Putina prý předem varoval po nástupu do Bílého domu v telefonickém hovoru, že pokud dojde k jeho vměšování se do voleb ze strany Ruska, přijde reakce. „Pokud dojdu k závěru, že k tomu došlo, buďte připraven,“ sdělil mu Biden.

Celý text ZDE.

Jaké důsledky by za možné snahy ovlivnit listopadové volby vyvodil, však nezkonkretizoval. „Dozvíte se to brzy,“ řekl stručně Biden. „Zaplatí za to,“ odpověděl pak na otázku moderátora, jak si případně představuje reakci na úterní zprávu ředitelství amerických tajných služeb o zahraničních aktivitách spojených s nedávnými volbami. 

Odtajněný materiál obviňuje ruského prezidenta z toho, že schválil vlivovou operaci s cílem podpořit šance tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a podkopat důvěru ve volební proces.

Bidenova slova vysvětloval v Událostech ČT zpravodaj David Miřejovský tak, že podle amerických analytiků podporovali Rusové Donalda Trumpa proto, že zaostával a Rusko chtělo, aby byly volby co nejvyrovnanější, a tedy vítězný prezident co nejslabší.

Komentátor Štěpán Kotrba k tomu doplnil aktualitu, že Rusko odvolává svého velvyslance z Washingtonu, což je považováno za první stupeň diplomatické války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…