Prezident Pavel: V4 nebudu škrtat. Ale možná rozšiřovat...

13.03.2023 13:28

Prezident Petr Pavel je na Slovensku. Absolvoval přivítání a už i první brífink se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Shodli se na tom, že vztahy Česka a Slovenska jsou nadstandardní. Pavel na tiskové konferenci naznačil, že by si uměl představit rozšíření skupiny V4. Vedle toho promluvil o nepříteli. O současném ruském režimu s Vladimirem Putinem v čele.

Prezident Pavel: V4 nebudu škrtat. Ale možná rozšiřovat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Není žádným tajemstvím, že sdílíme mnoho společných názorů a společných hodnot,“ sdělila na tiskové konferenci Čaputová. Jedním dechem dodala, že některým hrozbám, kupříkladu ruské hybridní válce, čelí Česko a Slovensko společně. Širší spolupráce obou zemí by podle Čaputové mohla pomoct lecčemu. „Množství dezinformací rozleptává soudržnost našich společností, která je přitom důležitá pro řešení nových krizí.“

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
„Moc vám děkuji, paní prezidentko. Prostřednictvím vás bych rád pozdravil všechny občany Slovenska. Myslím si, že naše vztahy jsou opravdu nadstandardní. Já jsem byl znám jistou úsporností vyjadřování už v kampani a kdybych nechtěl říct už nic jiného, tak určitě řeknu, že všechno to, co řekla paní prezidentka, naprosto podepisuju,“ pravil Pavel a zdůraznil, že vztah Česka a Slovenska je opravdu specifický.

Zdůraznil také, že jak Česko, tak Slovensko ohrožuje agresivita Ruska, „které když mu dáme prostor, tak nás bude ohrožovat mnohem víc a v budoucnu bychom museli řešit řadu složitějších věcí, než je jen současná podpora Ukrajiny“.

„Ten nepřítel je na východ od našich hranic a je jím dnešní podoba Ruska a jeho režimu. Rusko není žádný demokratický režim, a pokud dnes někdo vnímá prezidenta Putina jako někoho, kdo by nám mohl vrátit pořádek a případně svobodu, tak asi nesleduje to, co se v Rusku děje,“ řekl Pavel.

Poté před kamerami ČT ještě jednou poděkoval Čaputové za přivítání a za udržování vztahů mezi oběma zeměmi.

„Pokud jde o V4, tak asi víte, že jsem se nikdy netajil jistou skepsí vůči tomuto uskupení, z hlediska jeho efektivity. ... Na druhé straně jsem dalek toho, abych jedním škrtem pera rušil to, co tu existuje po desítky let. V4 vnímám jako určitou konzultační platformu,“ pravil Pavel, že se na tomto prostoru dá debatovat o ekonomických zájmech, kulturních zájmech a dalších věcí.

Vidí prý také prostor k rozšíření spolupráce V4 s dalšími zeměmi, např. s Pobaltskými státy. „Ten prostor tam je,“ vyjádřil názor Pavel.

Na dotaz novinářky RTVS, zda podporuje zavedení manželství pro stejnopohlavní páry a adopce dětí, odpověděl: „Já už jsem se k tomu vyjadřoval v kampani obecně, že bychom měli mít všichni stejné možnosti. A pokud jde o adopce dětí, tak to vnímám čistě z pohledu dítěte, že bychom se měli snažit zajistit dětem co nejlepší prostředí,“ uvedl Pavel.

V Bratislavě navštíví prostor před gaybarem Teplárna, kde byly zavražděni dva lidé a to pravděpodobně jen kvůli své sexuální orientaci, a vedle toho uctí památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, protože rozsévání strachu tak či onak odmítá a zdůrazňuje, že je třeba mu čelit.

Na závěr tiskové konference oznámil, že sice nechce nikomu v ničem radit, ale čistě lidsky by prý uvítal, kdyby Zuzana Čaputová zůstala v úřadu co nejdéle, to znamená, že by uvítal, kdyby se rozhodla kandidovat podruhé.

Čaputová zdůraznila, že nad touto otázkou zatím neuvažuje, neboť se plně soustředí na práci ve svém prvním funkčním období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stydím se za našeho prezidenta., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 13.03.2023 14:33:11

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…