Prezident Pavel v Británii. Před korunovací se pozdravil s králem Karlem III.

06.05.2023 6:45

Český prezident Petr Pavel se dnes zúčastní korunovace britského krále Karla III. S panovníkem se setkal již včera, kdy mimo jiné zavítal do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou právě králem. Měl možnost s ním prohodit i pár slov. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Prezident Pavel v Británii. Před korunovací se pozdravil s králem Karlem III.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„Samozřejmě se těším, protože je to první taková událost po 70 letech, a ty, které jsem měl možnost tady navštívit, tak byly většinou smutné," řekl prezident. „Protože se jednalo o pohřeb princezny Diany a z dálky jsem sledoval i pohřeb královny (Alžběty II.). Teď je to přece jenom záležitost, která je mnohem veselejší, takže opravdu se na to těším," pokračoval.

Pavel se ke korunovaci vyjádřil při setkání s potomky československých vojáků, kteří během druhé světové války působili v Británii. Po této akci jej vpodvečer čekala recepce v Buckinghamském paláci se stovkami hostů z řad světových politických lídrů či zahraničních královských rodin.

„Řekl bych, že tolik modré krve na jednom místě jsem ještě neviděl," komentoval Pavel akci v královském sídle, když večer dorazil na setkání s krajany v restauraci Bohemia House. „Když jsme se tam shromáždili, tak přišel král Karel III. a během asi půlhodinky se tam se všemi pozdravil, i s námi, a pak pokračoval dál," popisoval průběh recepce.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Britský král podle něj při zmínce o České republice „zazářil" a vzpomínal na své návštěvy Česka. „Tak jsem mu akorát řekl, že u nás bude vždy vítán... Pozval jsem ho, samozřejmě," dodal prezident. Novinářům také sdělil, že na recepci mluvil s první dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou nebo s belgickým králem Filipem.

V sobotu dopoledne zamíří Pavel se svojí ženou Evou do Westminsterského opatství. Tam Karel III. složí korunovační přísahu, načež mu arcibiskup Justin Welby vloží na hlavu Korunu svatého Eduarda používanou při korunovacích od 17. století. Králem se nyní 74letý Karel stal loni v září v okamžiku smrti své matky Alžběty II. která zemřela ve věku 96 let po 70 letech na trůnu.

„Já mám k Velké Británii možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života... A proto všechno, co se týká Velké Británie, beru tak trochu osobně. Takže jsem rád, že u toho mohu být," popsal své pocity před korunovací prezident Pavel.

Pavel při své cestě do Velké Británie navštívil také Královskou akademii obranných studií, kde před lety studoval. Tam prohlásil, že Západ vstupuje do éry strategického soupeření mezi demokracií na jedné straně a autokratickými vládci na straně druhé. Hlava státu jako příklad uvedla Rusko, které vede agresivní válku proti Ukrajině, a Čínu, která ekonomickými způsoby posiluje svůj vliv na celém světě. Demokraticky smýšlející země musejí spolupracovat, aby jim mohly úspěšně čelit, uvedl Pavel při přednášce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to úžasné, koukám že ke všem zemím má sentimentální vztah,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 06.05.2023 9:26:42
jenom na Českou republiku vymýšlí jak nás zničit.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…