Prezident Stropnický? V ANO se prý o této možnosti vážně uvažuje

26.10.2016 16:51

Současný ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvažuje o tom, že se zúčastní vnitrostranických primárek v hnutí ANO a možná bude kandidovat i na prezidenta. Do jisté míry to prý záleží na tom, co udělá Miloš Zeman. Stropnický se ale vyjádřil k uprchlické krizi a zmínil přitom teroristy z hnutí Tálibán.

Prezident Stropnický? V ANO se prý o této možnosti vážně uvažuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Zvažuji to,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. To však neznamená, že nakonec opravdu bude kandidovat na prezidenta. Strana Andreje Babiše se totiž ještě nerozhodla, zda podpoří stávajícího prezidenta Miloše Zemana, nebo vybere někoho ze svého středu pro prezidentské klání v roce 2018, nebo podpoří ještě někoho třetího. Na podobné úvahy je podle Stropnického ještě brzo, protože ani stávající prezident Miloš Zeman ještě neřekl, zda bude svůj mandát obhajovat.

„Pokud by kandidoval, tak by to situaci do jisté míry definovalo,“ poznamenal na adresu Zemana Stropnický. „Je vedlejší, co bych chtěl já, nebo o čem bych uvažoval. Vedení ANO, jehož jsem součástí, by si muselo sednout a říci si, co budeme dělat, pokud pan Zeman oznámí kandidaturu. Budeme někoho nasazovat? Nebo se s někým spojíme? Nebo to necháme být?“ doplnil.

Odmítl však jakkoli komentovat, zda by opětovná kandidatura Miloše Zemana České republice prospěla či nikoli. „Myslíte tuto otázku vážně?“ ptal se. Jako ministr obrany se snaží zachovat korektní vztahy s hlavou státu. „To není korektní otázka. Spolupráce prezidenta a ministra obrany je potřebná pro bezpečnost této země. S panem prezidentem mám korektní vztah,“ vysvětloval.

Jasně se také vyjádřil k otázce, zda Miloš Zeman poškozuje svou vlast příklonem k Rusku. „Čekáte, že řeknu, že ohrožuje? Neohrožuje. Ne! On nedělá exekutivní, výkonnou politiku naší země,“ zdůraznil.

Zdravotní prohlídky migrantů odhalily následující

Jako ministr obrany se Martin Stropnický snaží brát v potaz strach občanů z uprchlické krize. Česká republika prý v tuto chvíli dělá dost pro zajištění své ochrany. Podle jeho názoru bychom měli pomáhat lidem postiženým válkou, ale je potřeba žadatele o azyl prověřit.

„Když je u něj ověřitelnost původu, když je to uprchlík z válečné zóny, když přišel o střechu nad hlavou, když drží nějaké dítě za ruku, tak pomáháme. Zároveň ale vím od našich vojáků, kteří byli ve Slovinsku, že během rutinních zdravotních prohlídek migrantů uviděli u některých na předloktí tetování, které znali z Afghánistánu. Věděli, že takto se tetují lidé z Tálibánu,“ prozradil člen vlády.

Celý rozhovor najdete zde.

Do armády teď plyne stále více peněz a Stropnický si toho cení. Může nakoupit nové vybavení, techniku a tak podobně. Obratem však dodává, že ve vládě se sociálními demokraty to není nijak snadné.

„To není úplně samozřejmé, tak jednoduché to není, jestliže jste ve vládě se sociální demokracií, která je poměrně rozhazovačná. Před volbami byl na každé vládě týden co týden nějaký materiál ČSSD, který vždycky znamenal miliony i desítky milionů ze státního rozpočtu. V tomto kontextu považuji desetiprocentní růst na roky 2018 a 2019 jako velmi podstatný. To nemá skoro žádná jiná země,“ řekl Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…