Prezident Zeman dnes podruhé jmenuje Babiše předsedou vlády

06.06.2018 6:18

Prezident Miloš Zeman dnes podruhé jmenuje předsedu hnutí ANO Andreje Babiše předsedou vlády. Slib složí dosavadní premiér v demisi ve 14:00 na Pražském hradě. V krátké době by měl Babiš přinést prezidentovi návrh na složení nové vlády. Čekat musí na výsledek referenda sociální demokracie, ve kterém členové ČSSD rozhodují o účasti jejich strany ve vládě.

Prezident Zeman dnes podruhé jmenuje Babiše předsedou vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval poprvé Babiše premiérem před půl rokem. Navržená vláda ale nedokázala získat důvěru poslanců. Zeman Babišovi přesto slíbil i druhý pokus a do dnešního dne jeho kabinet nechal vládnout v demisi.

První Babišovu vládu sestavilo pouze hnutí ANO, druhý kabinet domlouvá s ČSSD. Ve Sněmovně ale obě strany mají málo poslaneckých hlasů, uchází se proto o podporu komunistů.

Na konci května Zeman oznámil, že se jmenováním Babiše nebude čekat na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD. Prezident řekl, že tím chce vznik kabinetu urychlit. Tento krok je podle něj tlakem na ČSSD i na šéfa hnutí ANO.

Jména ministrů zatím Babiš veřejnosti neoznámil. Učiní tak asi až po referendu ČSSD. Ministry neplánuje představit ani dnes prezidentovi. Sociální demokracie už pět svých kandidátů vybrala, proti nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí se Zeman postavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…