Prezident Zeman dnes zahájí státní návštěvu Srbska

10.09.2019 6:13

Miloš Zeman dnes zahájí státní návštěvu Srbska. Do Bělehradu ho doprovodí čtyři čeští ministři, zároveň na Balkán míří asi padesátičlenná podnikatelská delegace. Český prezident v Bělehradě zůstane do čtvrtka.

Prezident Zeman dnes zahájí státní návštěvu Srbska
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem se Zeman setká hned po příletu, kdy spolu položí věnce u památníku věnovanému obráncům Bělehradu z první světové války. Večer se pak setká s českými krajany, kteří v Srbsku žijí především v Bělehradě a na území srbské části Banátu.

Ve středu Vučić přivítá Zemana oficiálně v Srbském paláci. Po asi půlhodinovém soukromém rozhovoru se k prezidentům přidají národní delegace. V české budou mimo jiné ministři vnitra Jan Hamáček, obrany Lubomír Metnar, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dopravy Vladimír Kremlík.

Jedním z hlavních témat společných jednání by měla být ekonomika. O ekonomické spolupráci budou Zeman s Vučićem mluvit i na česko-srbském hospodářském fóru, které se bude konat ve středu odpoledne.

Ve funkci prezidenta navštíví Zeman srbskou metropoli podruhé, poprvé to bylo v roce 2014. V příštích týdnech budou se srbskými politiky jednat i další představitelé České republiky. Srbská premiérka Ana Brnabičová se ve čtvrtek v Praze zúčastní zasedání zemí visegrádské čtyřky, kam kromě členských zemí (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) byly pozvány i západobalkánské státy. Vučić se pak začátkem října zúčastní podobného setkání prezidentů v Lánech. Do Srbska také v říjnu zamíří předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…