Prezident Zeman má Vánoční poselství. Tak mu Šafrova Hovorková sepsala, co by měl říkat, aby byl „civilizovaný“

26.12.2019 9:38

„Co bychom slyšeli v projevu, kdybychom měli civilizovaného prezidenta?“ Na to se ptá a zároveň na tuto otázku odpovídá hlavní editorka deníku Forum24 Johana Hovorková ve svém komentáři.

Prezident Zeman má Vánoční poselství. Tak mu Šafrova Hovorková sepsala, co by měl říkat, aby byl „civilizovaný“
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Prezident Miloš Zeman změnil tradici a začal pronášet projevy 26. prosince. Dělal to tak Tomáš Garrigue Masaryk, takže se nyní našla jediná věc, kterou mají oba muži společnou, protože nic jiného to není. Zeman ale ve svých projevech nenabízí žádnou vizi, a už vůbec se nepokouší o smíření,“ sdělila Hovorková.

Ona sama by ráda od prezidenta slyšela například to, jak se zbavit zátěže komunistické minulosti. „Naším úkolem je pomáhat těm, kdo to potřebují. Zejména dětem v ohrožení. Hlava státu by se tedy měla zasadit o to, abychom přijali sirotky z uprchlických táborů,“ poznamenala také Hovorková, jež by ráda i vylepšila pověst Česka v zahraničí. 

Zaznít by, dle jejích slov, mělo i poděkování aktivním občanům, kteří například v zájmu obrany demokracie a svobody vycházejí do ulic.

Tradiční vánoční poselství ze zámku v Lánech pronese prezident Miloš Zeman dnes. Projev budou ve 13:00 vysílat hlavní televizní a rozhlasové stanice a Česká tisková kancelář. Zemanovi předchůdci pronášeli projev na Nový rok, loni na ně navázali předsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Kubera plánuje projev i na začátku roku 2020.

Zeman kvůli poselství přeruší dovolenou, kterou si naplánoval do Lán od 16. prosince do konce roku. Přenos projevu, podobně jako v předchozích letech, zajistí televize Nova. Vedle ní projev odvysílají ČT1, ČT24, TV Barrandov, Český rozhlas - Radiožurnál a také Česká tisková kancelář.

Před rokem se Zeman v poselství vrátil především k tématům, o kterých mluví dlouhodobě. Ocenil lídry ANO, ČSSD a KSČM, že se podíleli na vzniku vlády, pochválil boj V4 proti migračním kvótám a podpořil armádní zahraniční mise. Voličům poděkoval za podporu ve volbách a varoval před zpomalením růstu ekonomiky. Kritizoval demonstranty požadující pád vlády a zpochybnil varování kontrarozvědky před čínskými špiony.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…