Prezident Zeman nebývale ostře zaútočil na Američany a začaly se dít věci. A Schwarzenberg a Madeleine Albrightová...

29.06.2015 16:48

Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že se USA dopustily celé řady chyb včetně invaze do Iráku, kdy chybně tvrdily, že má zbraně hromadného ničení, či Sýrie, kde proti prezidentu Bašáru Asadovi bojuje Al-Káida.

Prezident Zeman nebývale ostře zaútočil na Američany a začaly se dít věci. A Schwarzenberg a Madeleine Albrightová...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz

Američané by podle něj měli mít větší schopnost sebereflexe. Zprávu ministerstva zahraničí o lidských právech označil prezident Zeman za absolutní nesmysl, protože export vlastního politického systému do zemí s jinou tradicí vede jen k tomu, že zemi rozvrátíte nebo si z ní vytvoříte nepřítele. Jako zajímavá připadá Zemanovi tato definice: „Agresor je ten, kdo zaútočí na nějakou zemi dříve než Spojené státy americké.“

„Já si myslím, že Spojené státy se dopustily celé řady chyb, ať už jde o invazi do Iráku, kde tvrdily, že tam jsou zbraně hromadného ničení, které tam nebyly. Nebo ať už jde o úvahy o leteckých útocích na syrské vládní jednotky v naivní naději, že proti těmto vládním jednotkám bojují demokratické síly, aniž si Američané ráčili všimnout, že tam bojuje Al-Káida, proti které se bojuje v Afghánistánu. Američané by měli mít větší schopnost sebereflexe,“ řekl konkrétně v rozhovoru Zeman.

„Je to absolutní nesmysl, protože pokus o export svého vlastního politického systému do zemí s jinou kulturou a jinou tradicí narazí pouze na to, že pokud je neúspěšný, tak si z té země vytvoříte nepřítele, a jestliže je úspěšný, tu zemi rozvrátíte. Mně jeden občan na mítinku říkal docela zajímavou definici agresora. Zní to: agresor je ten, kdo zaútočí na nějakou zemi dříve než Spojené státy americké,“ odpověděl prezident na dotaz, zda je v pořádku, že Spojené státy vydávají zprávy o lidských právech v cizích zemích včetně České republiky, které kritizují vnitřní poměry těchto zemí.

V Sýrii byla celá západní politika poněkud nešťastná, i ta americká. Nebyla alternativa

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těchto slovech prezidenta Zemana na adresu Američanů myslí. Politici se Zemanem poměrně často souhlasí, většinou aspoň částečně. Nejkritičtější jsou naopak politici TOP 09. Obsáhle se vyjádřil i Karel Schwarzenberg, který ale rozebral, jaké chyby udělali Američané.

„Až na poslední větu má v mnohém pravdu,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Myslím si, že hlava státu nemůže mluvit a psát, jako by byl novinář nebo nějaký komik. Hlava státu musí být ve svých výrocích opatrná a odpustit si lásku ke svým bonmotům. Tato formulace vůči spojenecké mocnosti není pravdivá, ale je i nepřijatelná. O tom, že Američané stejně jako ostatní mocnosti na tomto světě dělají chyby, o tom nebudiž pochyby. I Američané dělají chyby. Nebylo chybou svržení Saddáma Husajna, který, jak známo, hubil vlastní občany a zabíjel šíity a vyhlazoval Kurdy. Chybou bylo, že následující kroky nebyly promyšlené. Například úplné rozpuštění armády. Ale o tom by mohla být velká diskuse. Obama to završil předčasným stažením Američanů z Iráku,“ řekl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Sýrie je podle Schwarzenberga nekonečně složitá země z hlediska menšin a různých vyznání. „Nebudiž pochyby o tom, že Asad je velmi krutý diktátor. Problém je, že v Sýrii máme volbu mezi oholenými a vousatými teroristy. Oholení jsou důstojníci Asadovy armády a vousatí jsou členové Al-Nusra, což je odnož Al-Káidy a jiných sunnistských extremistických skupin, Islámský stát a podobně. Tady není dobrá volba. Podporovat nějakou skupinu či jen bombardovat, aniž tam sám vstoupím, je cesta do pekla. V Sýrii byla celá západní politika poněkud nešťastná, i ta americká. Nebylo vždy jasné, jaký je cíl a jak jej dosáhnout. Svého času si pamatuji diskusi mezi evropskými ministry zahraničí. Asad má být svržen. Ale kdo tam půjde? Nikdo. To jsou jenom kroky, které situaci zhorší. Dnes tam máme všechny teroristické skupiny, které se nacházejí na Středním východě, což je opravdu bohužel tristní výsledek. K tomu to ještě podporují částečně naši spojenci, ať jsou to Turci či Saúdové. Takže myslím, že ta politika tady byla opravdu chybná. Sýrie je neskutečně složitá. Do toho se míchat, to byl zásadní omyl, protože nebyla alternativa. Někteří se vydávali za demokratickou opozici. Samotná demokratická opozice byly poměrně slabé skupiny v emigraci. Na tom nikdy nezřídíte stát,“ vysvětlil Schwarzenberg.    

„Pokud jde o údajné vnucování politického systému Američany, není pravda, že Američané zavedli v Iráku či jinde americký politický systém. Je pravda, že se pokoušejí zavést svobodnou demokracii. Očividný názor pana prezidenta Zemana, že jsou národy, kterým sluší diktatura, je poněkud pozoruhodný,“ dodal Schwarzenberg.    

Vývoz demokracie byl zástěrka. Chaos je záměrný  

„Souhlasím, že USA udělaly v minulých letech řadu chyb. Nejsem zastáncem ani politiky neokonů, ani poslední Obamovy administrativy. S velkou nadějí ale hledím k příštím prezidentským volbám, Ameriku reaganovského typu svět potřebuje,“ řekl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„V tomto s prezidentem Zemanem v principu souhlasím. Snad bych k tomu dodal pouze dvě věci. Vývoz demokracie byla podle mého vždy pouze politická zástěrka, která kryla jiné cíle, zejména ovládnutí obchodu s nerostnými zdroji, bankovní investice do války samotné a posléze sanací válkou postižených lokalit. Je třeba připustit, že většiny těchto konfliktů se po boku USA zúčastnily i země západní Evropy, které tímto intervence USA přímo posvětily a za vzniklé důsledky mají rovněž svůj díl odpovědnosti,“ upozornil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Podle mého názoru se pan prezident dopouští, tak jako řada politiků či komentátorů, velkého zjednodušení, protože nikdy není nic pouze bílé, nebo černé. Vždy je třeba vše posuzovat z mezinárodního rozhodování v rámci Rady bezpečnosti OSN. Lze s panem prezidentem souhlasit, že nejen USA, ale často i mezinárodní společenství, udělaly a dělají chyby, a netýká se to pouze bezpečnostních otázek. Proto je vždy třeba reflektovat nejen tyto chyby, ale zejména se z těchto chyb poučit. A také je důležité, aby politici nebyli ve svém rozhodování ve vleku finančního sektoru či byznysu. Odpovědností politiků je hledat a najít taková řešení, která budou ku prospěchu obyvatel. A o tom, kdo je, či není agresor, nemůže při vší úctě rozhodovat pan prezident, ale mezinárodní společenství k tomu určené, což je dnes pouze Rada bezpečnosti OSN,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Co na to říci? Jsou to podle mě ostrá slova,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Když někdo nemá, co by mohl lidem říci, pak zkouší ‚šokovat‘, aby byl zajímavým a lidi alespoň něčím možná zaujal. Václav Klaus k tomu čas od času používal Evropskou unii, Miloš Zeman zase USA,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Souhlasím s tímto hodnocením prezidenta Zemana s jednou dodatečnou poznámkou. Podezřívám USA, že tyto kroky podnikají uvědoměle s cílem chaos vytvářet a živit,“ sdělil poslanec KSČM Miroslav Opálka.

USA jsou přímo odpovědné za statisíce povražděných a umučených obětí

„Tento bonmot přesně vystihuje svévoli a pokrytectví USA, které pod záminkou obrany lidských práv a demokracie přepadávají a rozvracejí cizí suverénní státy, vraždí nevinné lidi včetně matek s dětmi, mučí a vězní lidi bez soudu. Nejde přitom jen o přímé útoky, ale velmi oblíbenou strategií USA je rozvracení ekonomiky státu, který není USA po vůli, pomocí sankcí a ekonomických útoků. USA tak vyvolávají bídu a sociální nepokoje, které opět často vedou k násilí. Tohle dobře znají hlavně latinsko-americké země, v nich USA po desetiletí vyvolávají ozbrojené puče a následně dosazují spřízněné diktátory a jsou přímo odpovědné za statisíce povražděných a umučených obětí v Latinské Americe, v Asii, na Blízkém východě či nyní v severní Africe. Právě bezhlavá imperiální politika USA způsobila nynější vlnu imigrantů do Evropy, kdy USA zcela neuváženě a bez odpovědnosti rozvrátily Libyi či Sýrii,“ uvedl poslanec Svobody a demokracie Tomio Okamura.

„Vyjádření prezidenta Miloše Zemana je vystihující, souhlasím s ním a dodávám k tomu následující poznámky. Chyba v Iráku stála životy asi tři čtvrtě milionu Iráčanů a rozvrácenou zemi s uvolněným prostorem pro Islámský stát. Podpora opozice v Sýrii kromě ztrát na životech a statisíců uprchlíků znamenala doslova vznik Islámského státu. Co se týká hodnocení stavu dodržování lidských práv ve světě, myslím si, že země, ve které se několikrát za rok děje masakr černých obyvatel, není ta pravá, která by měla mít kredit dělat světového soudce v této oblasti. To už nemluvím o dalších skutečnostech, jako jsou metody se zacházením s bez soudu vězněnými lidmi na americké základně na Kubě, odposlechy telefonů evropských státníků a tak dále. Mělo by platit přísloví o zametení před vlastním prahem, leč neplatí a prezident Miloš Zeman mluví mnoha lidem z duše,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„To nebyly chyby, to byla zcela záměrná likvidace stabilních států. USA se neštítily ani sprosté lži, kterou byla informace o držení zbraní hromadného ničení Irákem. A sebereflexe USA? To je představa ke smutnému úsměvu. Nemyslím si totiž, že jí jsou schopny. Už léta se ptám, kdo jim dal právo vyvážet svoji představu o demokracii do aglomerací, kde jsou jiné zvyklosti, jiný způsob života, jiná kultura. Nikdo. Samy si toto pochybné právo přisvojily! Ostatně jsem přesvědčen, že vznik Islámského státu je jejich záměrem, jejich dílem! Proč? Už jsem několikrát řekl, že důvodem je jejich snaha o oslabení EU, nejen její ekonomiky, ale celkové oslabení. Na internetu už byla zveřejněna informace íránského generála, který dokladoval, že vojenská letadla USA přistávají na území Islámského státu a dovážejí jim zbraně a další vojenský materiál! Je třeba dalších slov? K definici agrese uvedené naším prezidentem mohu přidat také jednu. Víte, proč ke státním převratům nedochází i v USA? Protože tam nemají americkou ambasádu! Také definice ověřená životem. Za Spojenými státy jsou jen spálená země a miliony mrtvých, umučených a zraněných lidí,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Zemanovy názory mohou přilákat pozornost teroristů

„Miloš Zeman má tu úžasnou možnost říkat věci tak, jak si je opravdu myslí. I když s ním nemusím souhlasit, tak toto bych asi podepsal. Problém vidím také v tom, že Západ kritizuje snad všechny okolo za porušování lidských práv a de facto jediná možnost, kterou nyní Západ má, je tuto svou doktrínu opustit, a tím přijde samozřejmě o nástroj, jak strkat nos do všech ostatních. Pokud k tomu Západ nepřistoupí, pak také jeho světlo bude postupně pohasínat a dojde k velkým a pravděpodobně nevratným změnám. Pokrytectví USA asi nemá smysl komentovat, válka je výhodný prostředek, jak ekonomicky posílit, však se zeptejme české rodačky Albrightové, jak na to a samozřejmě jak posléze bohatnout na dobytém území,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

 „Asi USA dělají v politice vůči arabským zemím spoustu chyb. Ale už se trochu zapomíná, že bylo 11. září, že bez USA začala řádit Al-Káida, že předtím Saddám Husajn okupoval Kuvajt a podobně. Vždy je lehčí kritizovat realitu než odhadovat, co by se dělo, kdyby se nejen USA zachovaly jinak. Vím, že tehdy postup Američanů v Iráku kritizoval Klaus. Zeman na Vysočině mlčel. Bylo by lepší a bezpečnější pro naši zemi, kdyby mlčel v této věci i teď. Jeho názory na islám mohou přitáhnout pozornost teroristů. S těmi se bojuje efektivně, ne veřejnými proklamacemi. Nevím, co Američané udělali polistopadové politické reprezentaci, že z nich mají tito politici fobii? Anebo je to jinak? Nechci domýšlet,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.   

„Myslím si, že pan prezident má naprostou pravdu. Navíc jsem přesvědčen, že pokud by existovala nějaká spravedlnost, musel by o řadu nedotknutelných politiků a generálů pečovat soud v Haagu. A to nemluvím zdaleka jen o Madeleine Albrightové, která si myslí, že půl milionu dětí v Iráku je O.K.,“ řekl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Na výroky pana prezidenta se nedá jednoduše reagovat, protože je v nich řada věcí pravdivých, ale řada pohledů je zjednodušených i nepravdivých a mohou vytvářet zbytečné protiamerické nálady. Například souhlasím s kritikou zprávy o lidských právech, ale na to, co se děje v Sýrii a Iráku, se nelze dívat zjednodušeně. Jinak lehčeji se kritizují chyby jiných než chyby vlastní,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan prezident má téměř ve všem pravdu,“ soudí senátor ODS Jaroslav Zeman.

USA jako hlavní kádrovák lidských práv by se měly ujmout části uprchlíků

„Prezident Zeman má naprostou pravdu a moc bych si přál, aby konečně i ostatní státníci Evropy otevřeli oči a zastupovali nás, kteří v Evropě žijeme. Pokrytecká politika EU v současnosti nás vede tam, kde byl Řím v době svého pádu,“ upozorňuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Zase jednou s panem prezidentem souhlasím. Dodala bych, že by se USA jako hlavní kádrovák lidských práv ve světě měly ujmout části uprchlíků, kterým jejich letadla rozbombardovala domovy,“ domnívá se poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Prezident Zeman motá chyby s úmysly. Odvádí pozornost od svého kvislingovství vůči Putinovi a autoritářství východního střihu,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Pokud se prezident Zeman vyjádřil, že USA se dopustily celé řady chyb, volil ještě, v jeho případě poněkud nezvykle, velmi umírněný diplomatický slovník. Myslím, že řada lidí jejich počínání označuje spíše za konání na hranici zločinů. Ani já si nejsem vědom, že by vždy konaly v souladu s OSN a již dříve jsem se vyjadřoval v tom smyslu, že ty pomyslné velmoci by měly uplatňovat své zájmy pouze na svém území nebo svém nejužším okolí. A pokud jim toto nestačí, nechť změní svůj způsob života a fungování společnosti, který nebude vyžadovat pro jejich fungování a blaho drancování jiných oblastí a zemí po světě. Místo exportu jejich politického systému, místo exportu jejich dluhové ekonomiky, místo exportu řešení jejich problémů nechť změní svoji společnost tak, ať je převážně soběstačná. A naprosto natvrdo: v otázce lidských práv by se USA měly skrytě stydět a ne poučovat. V této věci a názorech nemám s prezidentem Zemanem vůbec žádný rozpor,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Zemanova definice je pozměněný starý vtip: ‚nejimperialističtější stát na světě jsou USA, protože zasahují do vnitřních záležitostí Sovětského svazu po celém světě.‘ Aniž bych plédoval pro bezchybnost USA, pan prezident by měl také zmínit agresi SSSR vůči Afghánistánu jakožto jednoho z klíčových momentů pro destabilizaci tohoto regionu,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„To jsou výroky pana prezidenta, které mě nepřekvapují a nehodlám na ně reagovat,“ odpověděl senátor ODS Jiří Burian.

Export demokracie agresivním a devastujícím způsobem

„S tímto prezidentovým výrokem nezbývá, i když s jistou mírou nadsázky, než souhlasit. Obávám se však, že v této souvislosti již není na planetě moc jiných zemí, které by exportovaly svůj pohled na demokracii tak agresivním a devastujícím způsobem, jako tak činí v posledních dekádách právě Spojené státy,“ soudí poslanec KSČM Jiří Valenta.

 „Je jisté, že invaze do Iráku bez mandátu OSN byla velkou chybou. Na současné situaci v Sýrii mají USA také svůj podíl,“ podotkl poslanec ČSSD Pavel Ploc.

„Přestože se domnívám, že podobné pohledy jsou příliš zjednodušující, musím uznat, že na slovech pana prezidenta je mnoho pravdy. Válečná tažení USA v Afghánistánu, Iráku a Libyi značně napomohla destabilizaci prostoru Blízkého východu (zrod mimořádně násilného Islámského státu) a severní Afriky (migrační vlny). Spojené státy navíc často ignorují nedotknutelnost prostoru cizího státu a uskutečňují pozemní operace či letecké útoky bez souhlasu oficiálních představitelů. Domnívám se, že je důležité, aby si američtí představitelé své chyby uvědomili a aby spolu s mezinárodním společenstvím pracovali na nápravě. Řešíme problémy, které jsou celosvětové, a solitérské akce činí svět pouze více destabilizovaným. O jejich zprávě o lidských právech nemá smysl ani diskutovat. Je jednoduché zakrýt vlastní vážné problémy doma a ukazovat na cizí dvoreček. Ale tím se problémy ve vlastní zemi nevyřeší a USA jich mají v oblasti lidských práv opravdu hodně,“ vysvětlila europoslanykně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Jakkoli mě některé činy a vyjádření pana prezidenta v minulosti příliš nepotěšily, tak toto je v poslední době další text, se kterým musím téměř bezvýhradně souhlasit. Kdyby aspoň platilo, že si každý sklidí, co zaseje. Bohužel v řadě případů se pak na ‚sklizni‘ nuceně podílejí i ti, kteří k ní přišli jako slepí k houslím,“ upozorňuje poslanec Úsvitu Martin Lank.

Nakonec se nám bude po Saddámovi či Kaddáfím stýskat

„Překvapivě objektivní hodnocení. Ve vší skromnosti podobně to říkám opakovaně. To naše věčné poklonkování omylům velkého a poněkud agresivního spojence za oceánem se začíná objektivně nevyplácet. Jenže se obávám, že je dost pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Bohužel není to poprvé. Chybu udělá tu a tam každý. Ale jen hlupák ji nepřizná, natož aby se z ní poučil. Pitomec je pak dokonce kupí. A tak nevinných mrtvých přibývá. Jsem jen zvědavý, zda budou opět státníci do sebe zavěšení pochodovat nějakou metropolí. Za tuhle poznámku se prostým Frantíkům omlouvám. Nakonec se nám bude po Saddámovi či Kaddáfím stýskat. Ne, nebyli to žádní demokraté a umírali tam lidé, ale náhle jich je mnohokrát více. Asi stále platí ‚jiný kraj, jiný mrav‘. Je mi líto,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama Miloš Zeman říká to, co si myslí naprostá většina lidí, i když někteří své názory neřeknou nahlas. „Tak tedy z mé strany naprostý souhlas s panem prezidentem,“ dodal poslanec.

 „Miloš Zeman je ve věku a postavení, kdy si může dovolit luxus říkat syrovou pravdu, i když je stále politikem. Byl to hezký a podnětný rozhovor,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Vazalství EU vůči USA je bezbřehé

Poslanec ČSSD Richard Dolejš informoval, že s postojem prezidenta Miloše Zemana naprosto souhlasí. Problém nebezpečné migrační vlny z islámského světa je dle něj nutné řešit nejen na úrovni EU, ale je nutné požadovat aktivní zapojení USA.

„Americká administrativa má díky svým vojenským a zpravodajským operacím svůj podíl na současné destabilizaci části islámského světa, jejímž důsledkem je probíhající migrační vlna do zemí EU. Stačí připomenout aktivity vůči Iráku, Íránu, Sýrii a podporu takzvaného demokratizačního arabského jara jako takového. Procesy, na kterých se západ v čele s USA podílel, vedly k pádu diktátorů ve prospěch chaosu a posílení radikálních islamistických skupin. Islámský stát je viditelný vrchol ledovce. Proto by EU měla přestat dělat UDS užitečného idiota a požadovat aktivní finanční, bezpečnostní a humanitární zapojení Spojených států do řešení krize spojené s muslimskou imigrací do Evropy. Je zarážející, že toto zapojení USA nikým nevolení představitelé Evropské komise nepožadují a místo toho se neúspěšně snaží nařídit členským státům povinné kvóty. Proč kvóty a zapojení do řešení nepožadují po USA? Odpověď asi nikdy nedostaneme, protože vazalství administrativy EU vůči USA je bezbřehé a je nadřazené bezpečnostním, sociálním a kulturním zájmům členských států EU,“ zlobí se poslanec.

Česká republika stále diskriminuje romskou menšinu v řadě oblastí, k čemuž v poslední době zvýšenou měrou přispívají političtí představitelé země. Tvrdí to zpráva amerického ministerstva zahraničí hodnotící jednotlivé země za přístup k lidským právům v roce 2014, která se kriticky staví rovněž vůči vyjádřením prezidenta Miloše Zemana k islámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…