Prezident Zeman stojí proti ČT, protože ho kritizuje, udeřil Ženíšek z TOP 09

13.05.2016 19:45

Prezident Miloš Zeman pro server ParlamentníListy.cz navrhl, že by bylo na místě zestátnit dosud veřejnoprávní ČT, jejíž financování je netransparentní. Je to dobrý nápad? Podle senátora Jana Veleby ano, protože by konečně měla Poslanecká sněmovna pod kontrolou peníze jdoucí do televize. První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se postavil proti. Panu Velebovi se prý jen nelíbí, že není dost zván, ale změnilo by to zestátnění?

Prezident Zeman stojí proti ČT, protože ho kritizuje, udeřil Ženíšek z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

„Ten termín státní televize, to je termín přivezený z Ruska, z Číny nebo z dob minulých, jinak si to neumím vysvětlit,“ konstatoval Ženíšek. V západním světě jsou média nezávislá, nebo je vliv stát v maximální možné míře omezen. Sluší se k tomu dodat, že prezident také konstatoval, že ČT je dnes hlásnou troubou TOP 09.

Shodný názor s hlavou státu přednesl i Veleba. Ten navíc svého oponenta nařkl, že používá nevhodné budovatelské pojmy. Dnes je sice česká televize veřejnoprávní, ale podle senátora tuto roli neplní a lidem to vadí. „Podívejte se na sociální sítě, které pravděpodobně ovládáte, a tam máte bohatý zdroj,“ doporučil Veleba. Já tam ale pane senátore nečtu nic z toho, co čtete vy,“ poznamenala moderátorka českého rozhlasu, která oba politiky  před mikrofony veřejnoprávního média pozvala.

Pak znovu dostal slovo poslanec Ženíšek. „Viděli jsme tady pozoruhodný výrok pana senátora. Pokud on řekne, že veřejnoprávní televize neplní svou úlohu, tak je otázka, kdo o tom rozhoduje, kdo o tom bude rozhodovat a já si myslím, že o to tady jde. Panu prezidentovi a panu senátorovi se nelíbí, že je Česká televize občas kritizuje, ale to žijeme v demokratické společnosti, je to normální a pan prezident se s tím musí smířit,“ doporučil politik TOP 09.

Veleba si vzal k ruce grafy sledovanosti a s pomocí dat z nich konstatoval, že hlavní zpravodajský pořad není sledován. Nejsledovanější jsou soukromé televize Nova a Prima.

Ženíšek Českou televizi bránil před tím, že ji zestátníme. Důrazně také odmítl, že by ČT přednostně informovala o TOP 09. Když se podíváme na statistiky, tak TOP 09 je na předposledním místě v počtu sledovaných výroků u parlamentních stran. Data jsou z druhé poloviny roku 2015. Prezidentu Zemanovi jde jen o to, aby nesešel lidem z očí a tím nesešel ani z mysli.Poutá proto pozornost kontroverzními výroky. Pan premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), lidovci i demokratická opozice se postavili proti návrhu, Zastání se pan prezident dočkal jen u vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). „Takže ta debata skončila,“ konstatoval Ženíšek. Rozhodnutí totiž leží na bedrech parlamentu.

Veleba Ženíškovy údaje nepovažoval za relevantní. Velebova SPO je také parlamentní – senátní – strana, a Veleba nedostal jedinou vteřinu vysílacího času v povolebním pořadu v Václava Moravce. Ženíšek však jen zopakoval, že pan Veleba je tedy v televizi málo, ale dosud nevysvětlil, jak by se to změnilo, kdyby parlament televizi zestátnil. Senátor tedy okamžitě doplnil, že spolu se zestátněním musí přijít také zásadní změny u Rady České televize, která má nyní až příliš svázané ruce, alespoň podle názoru senátora. České televizi by navíc prospělo, kdyby byla podrobena kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu.

Za špatné navíc Veleba považuje, že i senioři platí plné koncesionářské poplatky, zatímco na Slovensku senioři platí jen polovinu, zbytek je hrazen ze státního rozpočtu, tedy z kapes daňových poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…