Prezident dnes jmenuje dva nové členy bankovní rady ČNB

17.05.2016 6:14

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje na šestileté funkční období novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. V radě nahradí guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovní rady Kamila Janáčka, kterým ke konci června končí funkční období.

Prezident dnes jmenuje dva nové členy bankovní rady ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Singerovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010. Hrad už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje Zeman 25. června. Měl by se jím stát dosavadní člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Benda je nyní poradcem bankovní rady. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING), předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně a skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…