Prezident komory lékařů se nazlobeně táže: Komu má sloužit rušení lůžek?

02.11.2012 9:18

Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka ministr zdravotnictví Leoš Heger naplánoval rušení akutních lůžek v nemocnicích zcela nesmyslně. Celý plán podle něj totiž přinese ještě větší pokles kvality zdravotní péče. Kubek proto k tomu očekává na dnešní konferenci komory bouřlivou debatu.

Prezident komory lékařů se nazlobeně táže: Komu má sloužit rušení lůžek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Co bude s lůžky akutní péče v českých nemocnicích? Toto téma budou lékaři dnes probírat na konferenci České lékařské komory. O tom, jak by měla vypadat péče o pacienty v následujících letech, budou diskutovat lékaři se zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Dá se ale čekat, že debata bude pěkně horká. Proč?

„My se chceme zeptat pana ministra, komu a čemu má sloužit ta velká nemocniční revoluce, ke které se chystá, protože po volbách se ukázalo, že plán zrušit 12 nemocnic, 18 nemocnic velmi redukovat, 101 nemocnic by mělo omezit péči a pouhých 21 nemocnic v České republice by mělo být ušetřeno,“ vysvětlil pro Český rozhlas prezident ČLK Kubek výtky vůči chystaným změnám.

Prý očekává bouřlivou debatu proto, neboť lékaři varují, že by mohla být v dalších letech ohrožena péče o pacienty.

„My vidíme pouze pokles kvality zdravotní péče, neboť pojišťovny začínají hradit pouze ty nejlevnější varianty materiálů a léků. Druhým aspektem je dostupnost zdravotní péče, protože teď se chystá drastická redukce lůžkového fondu v České republice a my očekáváme, že něco podobného může nastat se soukromými lékaři v roce příštím,“ dodal Kubek pro rozhlas.

Zdravotní pojišťovny totiž plánují zrušit na šest tisíc lůžek akutní péče v příštím roce. Pojišťovny vypověděly loni všem nemocnicím smlouvy, nové mají být platné od ledna 2013.

Nedokázal prosadit ani valorizaci platby za státní pojištěnce

Kubek tento týden navíc řekl, že ministr Heger nehájí dobře ani zájmy resortu, neboť po několika letech nedokázal prosadit valorizace platby za takzvané státní pojištěnce - děti, důchodce a nezaměstnané. Situaci navíc komplikuje i plánované zvýšení DPH.

„Což vysaje ze zdravotnictví do státního rozpočtu další čtyři až čtyři a půl miliardy korun. Také proto pro to pan ministr Heger hlasoval. Budu velmi zvědav, s jakou pana ministra přivítají delegáti blížícího se sjezdu České lékařské komory,“ poznamenal Kubek a zdůraznil, že se nová úhradová vyhláška může odrazit i na chystaném protestu zdravotníků čtyř středoevropských zemí v půlce listopadu.

Ministr zdravotnictví tento týden přinesl na vládu celkem 13 opatření, které mají zabránit dalšímu zadlužování systému veřejného zdravotnictví. Jedním z opatření je i zpoplatnění zubních plomb. To by do systému mělo přinést zhruba jednu a půl miliardu korun. Výjimku by dostaly jen rizikové skupiny obyvatel. Další peníze má přinést již zmiňované rušení akutních lůžek. Zdravotní pojišťovny by také měly o pojištěnce více soupeřit.

Pomoci zlepšit kondici systému zdravotního pojištění mají pak elektronické aukce na léky a v plánu je také to, že by pojišťovny musely na internetu zveřejňovat všechny smlouvy s lékaři a zdravotnickými zařízeními.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…