Prezident se setká s kandidátem na ministra spravedlnosti Pelikánem

24.02.2015 6:01

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setká s kandidátem hnutí ANO na ministra spravedlnosti Robertem Pelikánem. Současný první náměstek Ministerstva spravedlnosti má v čele resortu nahradit odcházející Helenu Válkovou (ANO), která rezignovala k 1. březnu.

Prezident se setká s kandidátem na ministra spravedlnosti Pelikánem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Nového ministra podle ústavy jmenuje prezident, a to na návrh premiéra. Zeman však už dříve uvedl, že přijetí rezignace Válkové ještě zváží. Na vyjasnění jeho postoje čeká předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je poté připraven navrhnout Pelikána na ministra.

Premiér už dříve uvedl, že pokud by prezident demisi Válkové nepřijal, navrhne mu její odvolání. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že jestliže se ministr rozhodne odejít z funkce, hlava státu by mu v tom neměla bránit.

To, že Válková odchází na vlastní žádost, původně uvedl její stranický šéf a vicepremiér Andrej Babiš i její dosavadní náměstek Pelikán. Ministryně ale později v médiích prohlásila, že její rezignaci by nikdo neměl vydávat za svobodné rozhodnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, hnutí by navrhlo její odvolání.

Válková dlouhodobě čelila kritice kvůli personální politice i skluzu legislativních prací, například u zákona o státním zastupitelství. Podle Babiše byla nejvíce kritizovaným ministrem hnutí ANO, mnohdy prý oprávněně. Ministryně s tím ale nesouhlasí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…