Prezident si neuvědomuje, jak je nevhodné komentovat živé kauzy, vzkazuje Pavel Rychetský. Co se odehrálo kolem Baxy jej vůbec nepřekvapuje

01.02.2019 10:39

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský není překvapen tím, že se prezident Miloš Zeman měl zajímat o živé kauzy. Uvedl to pro server denikn.cz.

Prezident si neuvědomuje, jak  je nevhodné komentovat živé kauzy, vzkazuje Pavel Rychetský. Co se odehrálo kolem Baxy jej vůbec nepřekvapuje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Rychetský tak reagoval na slova expředsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, jenž uvedl, že prezident Zeman i jeho kancléř Vratislav Mynář chtěli ovlivňovat rozhodování soudů. „U pana prezidenta mě nepřekvapuje jeho zájem o ‚živé kauzy‘ v justici ani skutečnost, že si zcela neuvědomuje nevhodnost vyjadřovat se k nim osobně nebo prostřednictvím svých úředníků meritorní stanoviska,“ poznamenal Rychetský.

Podle svých slov nemá nejmenší důvod pochybovat o věrohodnosti jeho pocitů či dojmů z uvedené schůzky. Jeho samotného se však za 15 let předsednictví Ústavního soudu ovlivnit nepokusil. Zároveň dodal, že je také scestná představa o tom, že předseda kteréhokoli soudu na jakémkoli stupni soudní soustavy může ovlivnit nebo dokonce zařídit výsledek soudního sporu. 

Na Ústavním soudě se měl kancléř Mynář sejít s ústavním soudcem Janem Filipem. Oba muži spolu měli řešit stížnost prezidenta Miloše Zemana k zákonu o střetu zájmů. O této schůzce Rychetský dle svých slov nevěděl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…