Prezident zahájil školní rok ve škole v Lánech. Dětem popřál, aby jim rodiče koupili tablety

01.09.2014 11:48

Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok v Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech. Prvňáčkům spolu s manželkou Ivanou předali dva hlavolamy. Zeman dětem přál, aby jim rodiče koupili tablety. Nemusely by pak nosit těžké učebnice a vše potřebné by našly v tabletu, uvedl. Před školáky vzpomínal na to, jak musel ve škole vždy sedět s rukama za zády. Při návštěvě první třídy to názorně předvedl.

Prezident zahájil školní rok ve škole v Lánech. Dětem popřál, aby jim rodiče koupili tablety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Prezident dnes připomněl, že ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by chtěl, aby škola začínala až v devět hodin. Také by rád usiloval o zrušení letního času. „Jsem zvědav, jestli se mu to povede," podotkl Zeman.

Zavzpomínal také na přeučování leváků, k nimž prezident patří, aby psali pravou rukou. „Vy jste na tom daleko lépe, nemusíte ani sedět s rukama za zády, ani psát pravou rukou," řekl Zeman. Připomněl dětem myšlenku Jana Amose Komenského, že škola by pro ně měla být hrou, a také to, že jsou svobodní lidé.

Minulý školní rok prezident zahajoval školní rok na soukromém pražském gymnáziu Amazon. Studovala tam i jeho dcera Kateřina, která letos odmaturovala a měla by začít studovat na univerzitě ve švédském Lundu.

Na stavbu lánské školy přispěl i první československý prezident

Základní škola Charlotty Garrigue Masarykové byla otevřena v roce 1932, na její stavbu přispěl i prezident Masaryk. Školní rada školu pojmenovala podle zesnulé prezidentovy manželky. Škola v Lánech fungovala od roku 1795, vyučovalo se postupně v několika různých budovách. V roce 1983 přibyl pavilon pro první stupeň.

Prvňáčků je letos o čtyři tisíce víc než loni

Letos usedne v ČR podle kvalifikovaného odhadu Ministerstva školství do lavic 115.000 prvňáčků, což je oproti loňsku asi o 4000 více. Základní školy bude navštěvovat 853.400 dětí, na středních se bude vzdělávat asi 405.400 studentů a na konzervatořích kolem 3400 žáků. Ve Středočeském kraji bylo letos do prvních tříd zapsáno asi 14.300 prvňáků, loni jich bylo přes 13.100. Každý rok mají zhruba dvě tisícovky dětí odklad zahájení docházky. Ve středních Čechách je 476 základních škol a celkem 1301 školských zařízení včetně mateřských, středních, uměleckých a speciálních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…