Prezidentka Litvy odmítá jet do Moskvy. Nepřesvědčily ji ani oslavy konce války

24.12.2014 6:32

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová už odmítla pozvání ruského vedení, aby se příští rok v květnu zúčastnila v Moskvě oslav 70. výročí vítězství v druhé světové válce. Oznámila to dnes agentura Interfax. "Pozvání jsme dostali, ale prezidentka neplánuje, že by se zúčastnila," uvedl mluvčí šéfky státu.

Prezidentka Litvy odmítá jet do Moskvy. Nepřesvědčily ji ani oslavy konce války
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

Podle Interfaxu se i jiní šéfové litevského státu ani v minulosti moskevských oslav neúčastnili, na rozdíl od hlav jiných pobaltských států.

Grybauskaitéová minulý měsíc v rozhlasovém rozhovoru označila Rusko za "teroristický stát", který se dopouští otevřené agrese proti Ukrajině, a vyzvala k politické i vojenské pomoci Kyjevu, aby se ruská agrese nerozšířila dále do Evropy. Vzápětí přislíbila Kyjevu dodávky zbraní a pomoc při výcviku vojáků.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina v pondělí potvrdil, že Rusko na oslavy pozvalo amerického prezidenta Baracka Obamu, spolu s množstvím jiných hlav států. V Moskvě by se mohl objevit i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Rusko pořádá oslavy konce války každý rok

Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush dosti dobré vztahy s ruským prezidentem.

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Avšak březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…