Prezidentovi muži útočí. Epopej je kýč a zamaštění ptáci se těžko hledají

14.08.2010 7:20

Nejbližší poradci prezidenta Klause Petr Hájek a Ladislav Jakl jsou známí svými mnohdy kontroverzními názory. Ani tentokrát nezklamali.

Prezidentovi muži útočí. Epopej je kýč a zamaštění ptáci se těžko hledají

Páni se kromě svých stálic jako je globální oteplování nebo škodlivost Evropské unie, rozhovořili také o aktuálních problémech.

Muchova epopej je jen zvětšená hrůza a kýč

Jakl se ve své kritice zaměřil na nejslavnější dílo malíře Alfonse Muchy, o které teď vede spor Praha, kam mají být obrazy přemístěny, a Moravský Krumlov, kde se dílo vystavovalo dosud. Podle něj je to jen nabubřelý kýč.

"Slovanská epopej je kýč tisíciletí, prolhaná, nabubřelá exhibice, zas tak moc se nelišící od o třicet let mladšího socialistického realismu," napsal Jakl do svého blogu. 

Kritizoval i tolik vychvalovanou velikost díla, které na velkoformátových obrazech líčí dějiny a mýty Slovanů. "Jak veliké! Když zvětšíte hroznou věc, vznikne jen velká hrůza." Obrazy by spíš, prý i z úcty k Muchovi, někam schoval.

Únik ropy v Mexickém zálivu: hledání zamaštěných ptáků

Jakl nevěří ani na ekologickou katastrofu v Mexickém zálivu, kde z poškozeného vrtu vytékala ropa do moře a dlouho se ho nedařilo "zašpuntovat".

Ani jedno dítě prý kvůli ropě nedostalo vyrážku nebo rýmu, jelikož je to přírodní produkt. Celá věc je podle něj jen uměle nafouknuté divadlo. "Tři týdny trvalo stovkám mediálních štábů, než našly prvního zamaštěného ptáka."

Ekoložka Kateřina Malachová s Jaklem nesouhlasí, v Mexickém zálivu se podle ní nepopiratelně stala katastrofa. "Argumentovat tím, že ropa prosakuje do moře i přírodní cestou, je nesmyslné. Objem takto uniklé ropy je nesrovnatelně menší," řekla MF Dnes.

Sexuální výchova jako od bolševika

Hájek, který zaperlil, když popřel darwinismus s tím, že on z opice rozhodně nepochází, je nově expertem na pedagogiku. Nelíbí se mu nápad zavést ve školách pro děti od útlého věku sexuální výchovu.

Přirovnává to k bolševické filozofii, že je dítě majetkem státu. "Pokrokáři všech evropských zemí se s těmi našimi už zase po marxisticku spojili. Momentálně nám zestátňují děti," tvrdí Hájek. O sexu by se podle něj měly děti dozvídat jedině od rodičů.

"Rozumný člověk se takhle nemůže vyjadřovat," komentoval Hájkův názory sexuolog Radim Uzel.

Čtěte:

Jakl: Nejsem nácek. Nosím černou

Jste novinářská prasata. Jakl Lidovky nešetří, ony jeho také ne

Hájek: Topolánek měl pravdu. Kalousek je jednička

Hájek: Oplzlá perverzní sexuální příručka vychází z bolševismu

Muchova epopej se zatím stěhovat nebude

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…