Prezidentský průzkum favorizuje Fischera, Zeman se však blíží

20.12.2012 19:58

Největší šanci na vítězství v prvním kole prezidentských voleb by měl podle aktuálního průzkumu společnosti CVVM Jan Fischer. Na druhém místě by skončil Miloš Zeman, rozdíl mezi oběma se však snižuje.

Prezidentský průzkum favorizuje Fischera, Zeman se však blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Má podporu 22,5 procenta lidí, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám. Na druhém místě by skončil Miloš Zeman s podporou 19,5 procenta. Zatímco Zeman si zachovává stabilní podporu, Fischerova oblíbenost se proti listopadovému průzkumu o jeden procentní bod snížila. K volbám by šlo 72 procent lidí s právem hlasovat, ukazují výsledky průzkumu.

Na třetím místě by podle CVVM skončil sociálnědemokratický kandidát Jiří Dienstbier, jemuž by dalo hlas 13 procent lidí. Dienstbier proti listopadovému šetření výrazně posílil, když jeho obliba vzrostla o čtyři procentní body. Čtvrtý by skončil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09), kterého by stejně jako v listopadu podpořilo sedm procent voličů. První pětici uzavírá Vladimír Franz, pro kterého by hlasovalo 5,5 procenta lidí.

Kandidátku KDU-ČSL Zuzanu Roithovou by podle průzkumu podpořilo 4,5 procenta hlasujících, Přemysla Sobotku (ODS) 3,5 procenta. Ještě o jeden procentní bod nižší preference má Táňa Fischerová, pořadí prezidentských kandidátů uzavírá se dvěma procenty podpory šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Více jak polovina respondentů by svůj názor ještě změnila

Průzkum ještě zahrnuje i senátora Tomia Okamuru a ekonoma Vladimíra Dlouhého, které ale ministerstvo vnitra z boje o Hrad vyřadilo a jejichž stížnost na toto vyřazení Nejvyšší správní soud zamítl. Podle CVVM by Okamuru volilo pět procent voličů, Dlouhého 2,5 procenta. Průzkum také ukázal, že 12,5 procenta lidí rozhodnutých jít k volbám ještě neví, jakého kandidáta podpoří. Podle výsledků také 55 procent těch, kdo se pro nějakého kandidáta vyslovili, uvedlo, že nevylučují ještě změnu svých preferencí.

Průzkum CVVM se uskutečnil od 3. do 10. prosince a zúčastnilo se ho 1047 respondentů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…