Prezidentu Zemanovi tlumočil při návštěvě Si Ťin-pchinga. Teď pohovořil o vztahu prezidentů

01.04.2016 7:17

Sinolog Vít Vojta byl prakticky u všeho, co se dělo při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Tlumočil totiž při rozhovorech s prezidentem Milošem Zemanem. V rozhovoru pro Blesk prozradil, že vztah obou prezidentů je velmi přátelský. A čínský prezident prý zná spisovatele Milana Kunderu a české klasické skladatele, např. Bedřicha Smetanu nebo Antonína Dvořáka.

Prezidentu Zemanovi tlumočil při návštěvě Si Ťin-pchinga. Teď pohovořil o vztahu prezidentů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

V rozhovoru pro Blesk sinolog Vít Vojta prozradil, že vztah prezidentů Miloše Zemana a Si Ťin-pchinga je velmi přátelský. „Přestože je to jen pár let, co se oba státníci poznali, tak těch setkání bylo více a byly tam vzájemné projevy sympatií,“ prozradil Vojta.

Na čínském prezidentovi ocenil, že se naučil pozdrav „Vojáci, nazdar“, který pronesl při přehlídce. Nemohlo to pro něj být snadné, protože v čínštině se některé skupiny hlásek nespojují. Český prezident se také naučil čínsky několik slov. Umí např. „krtečka“ a „pandu“. Čínský prezident dává zase najevo, že zná dílo spisovatele Milana Kundery a zná díla skladatelů Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka.

Jinak je ale obvyklé, že při těchto státních návštěvách má každý svého tlumočníka, který zná svého prezidenta a umí jeho slova odpovídajícím způsobem interpretovat. Takový tlumočník umí rychle přeložit i vtipy či humorné bonmoty, což někdy nebývá jednoduché. Miloš Zeman a Si Ťin-pching spolu prý celé tři dny mluvili česko-čínsky s pomocí tlumočníků. Anglicky spolu prý nehovořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…