Prezidentův kancléř Mynář dnes odmítl, že by měl jet na summit NATO

29.08.2014 9:19

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dnes popřel informace, že by se měl účastnit spolu s hlavou státu nadcházejícího summitu NATO. „Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě NBÚ jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO,“ uvedl dnes Mynář.

Prezidentův kancléř Mynář dnes odmítl, že by měl jet na summit NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Včera Česká televize ale informovala, že Mynář je členem delegace, která příští týden pojede na summit NATO do Velké Británie. V této souvislosti televize upozornila na to, že kancléři stále chybí bezpečnostní prověrka. Vstup do konferenčních sálů na summitu ale vyžaduje prověrku alespoň na stupeň tajné, tedy druhý stupeň.

Mynář tvrdil, že na summit přístup má

Mynář televizi tvrdil, že prezidenta může všude doprovázet a na summit přístup má: „Tam je to všechno v pohodě," řekl ČT. Podle televize se ale lidé s prověřením nižším, než NATO vyžaduje, mohou pohybovat jen na některých místech a jen s doprovodem. „Člověk bez bezpečnostní prověrky se v podstatě na summit NATO nedostane, nebo jenom někam před dveře," sdělil ČT mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. Na summit pojede zhruba třicetičlenná delegace z ČR.

Mynář požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o prověrku na stupeň přísně tajné loni v prosinci. Minimální lhůta na tento stupeň je devět měsíců, NBÚ ji ale může až dvakrát prodloužit.

Není přitom vůbec jasné, zda Mynář prověrku nakonec získá. Podle spekulací médií mohou NBÚ vadit některé jeho podnikatelské kontakty. Mynář to však již dříve odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…