Přežití, či poprava Sobotky: Jízdní řád je už jasný

29.10.2013 6:57

V sociální demokracii se rozhořel spor mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. Vyvrcholil poté, co předsednictvo ČSSD vyzvalo Sobotku kvůli nízkému volebnímu výsledku k rezignaci. Sobotka se prý ale nehodlá vzdát, výzvu ke svému odvolání označuje za popravu předsedy na prezidentskou objednávku.

Přežití, či poprava Sobotky: Jízdní řád je už jasný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Předsednictvo strany vyšachovalo Bohuslava Sobotku z vyjednávacího týmu a vyzvalo jej k rezignaci, odvolat ho ale může jen ústřední výkonný výbor strany, ve kterém jsou výrazně zastoupeny regiony. Ty teď právě začínají jednat, zda stávajícího předsedu podpořit, nebo odmítnout. V pátek se také sejde grémium, aby stanovilo termín jednání výkonného výboru, na kterém se rozhodne o Sobotkově osudu.

"Ve výkonném výboru má normálně převahu Sobotka, ale ta byla asi nahlodána volebním výsledkem. Na druhou stranu to podražení nohou může mnohé řádové členy obrátit proti Haškovi. Výsledek je těžko odhadnutelný," okomentoval pro MF Dnes situaci v ČSSD její znalec, politolog Lukáš Jelínek.

Není prý vyloučeno ale ani to, že do hry vstoupí někdo třetí, koho respektují oba tábory. Mluví se například o místopředsedovi Milanu Chovanci.

Demonstrace na podporu předsedy

Na Sobotkovu podporu se dokonce demonstrovalo před Pražským hradem. "Ta strana na to může mít různé názory. Já zaznamenávám hlasy proti, ale i pro. Řada lidí je zase zklamaná z toho, že Sobotka z té prohry nevyvodil určité závěry," řekl k výzvě Sobotky k rezignaci Jeroným Tejc (ČSSD).

Podle Sobotky proběhla "předem připravená poprava předsedy". 99 procent reakcí, které dostal, prý odsuzuje to, co se stalo. "Objevují se návrhy na vyloučení těch lidí, kteří svým hlasováním poškodili pověst sociální demokracie," říká Sobotka v rozhovoru pro Lidové noviny. Jako předseda strany chce nyní mluvit s potenciálními partnery. Schválený vyjednávací tým podle něj není legitimní.

"Já jsem předsedou sociální demokracie a budu stranu nadále zastupovat. Pokud mě někdo chce odvolat, musí to udělat na jednání ÚVV. To, co proběhlo v neděli, beru jen jako nechutné divadlo na objednávku prezidenta republiky," dodává Sobotka pro LN.

Haškův vyjednávací tým bude jednat s možnými partnery

První místopředseda Michal Hašek ale o vyjednávacím týmu hovoří jako o hotové záležitosti. Sám je prý v kontaktu s Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). "Musíme z našeho výsledku, i když jsme ho čekali lepší, vytěžit maximum," podotýká Hašek.

Celá kampaň byla podle něj vedená jako "one man show". Sobotka prý převzal osobní vedení kampaně, podřídil si tiskový odbor v Lidovém domě. "Byl to stejný koncept, jako měl Jiří Paroubek. A ukázalo se, že není úspěšný. Já budu vždy doporučovat pravý opak," podotýká Hašek v rozhovoru pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…