Při nákupu letadel CASA vůbec nešlo o armádu, míní zbrojní expert

22.06.2012 11:20

Odborník na armádní techniku Jaroslav Štefec tvrdí, že Omnipol v kauze letadel CASA neříká pravdu. Ceny zakázek by bylo možné a záhodné porovnat. Zřejmě však měl někdo zájem na tom, aby se tak nestalo. Kdyby se hledělo jen na potřeby armády. Koupila by se jiné stroje, v jiné době a za jiné ceny.

Při nákupu letadel CASA vůbec nešlo o armádu, míní zbrojní expert
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Expert v oboru armádní techniky Jaroslav Štefec, který měl na starosti kontrolou Zakázky nákupu letadel CASA, poskytl rozhovor serveru ČeskáPozice.cz. V tomto rozhovoru jednoznačně prohlašuje, že bylo možné zjistit ještě před realizací nákupu obvyklou cenu těchto strojů.  Stejně tak je podle jeho názoru stoprocentně možné srovnávat cenu, za kterou nakoupilo letouny CASA Česko, s pořizovacími cenami jiných států. České ceny se však držely pod pokličkou.

Letouny mohly být mnohem levnější

„Míníte-li termínem „hodnota smlouvy“ smluvní cenu, tak tu ani způsob jejího stanovení nebylo možno z podkladů, které jsme měli na ministerstvu k dispozici, vypátrat. Na smlouvách mezi Omnipolem a EADS, jež ministerstvo obrany získalo, byly s odkazem na obchodní tajemství ceny začerněny. Podle všeho nemohl resort obrany výši smluvní ceny podstatně ovlivnit. Vypadá to jako by cena byla stanovena „zvenčí“, říká odborník.

V závěru rozhovoru Štefec zdůrazňuje, že nákup letadel CASA nebyl motivován skutečnými potřebami armády. V zájmu armády by podle jeho názoru bylo, kdyby nákup transportních letounů proběhl až letos, nešlo by o letouny CASA a cena by byla podstatně nižší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…