Při neschválení restitucí zavládne chaos, bojí se církve

04.09.2012 20:46

Nepřijetí zákona o církevních restitucích by mohlo vést k neregulovanému vydávání majetku soudní cestou. V tiskové zprávě na to dnes upozornila Ekumenická rada církví ČR, podle níž tomuto řešení nahrává i pondělní rozhodnutí Ústavního soudu. Zástupci církví ubezpečili, že prolomení hranice 25. února 1948 nehrozí, nestalo se tak podle nich ani u téměř stejného zákona o půdě.

Při neschválení restitucí zavládne chaos, bojí se církve
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Návrh má projednávat Sněmovna, o zachování restituční hranice už premiér Petr Nečas (ODS) ujistil prezidenta Václava Klause. "Alternativou k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi je živelné neregulované vydávání zabaveného církevního majetku soudní cestou, k čemuž svým rozhodnutím otevřel stavidla Ústavní soud," uvedli zástupci Ekumenické rady církví. Podle Ústavního soudu až do přijetí nového zákona mohou o majetkových nárocích církví rozhodovat obecné soudy.

SLEDUJEME Miliardy pro církve

Zástupci církví také ubezpečili, že prolomení restituční hranice nehrozí. Jednak se tak prý nestalo ani v případě téměř stejného zákona o půdě, jednak bude formulace o majetkových křivdách z období počínající 25. únorem 1948 a končící 1. lednem 1990 uvedena v zákoně o navrácení církevního majetku.

"Mnohem snáze si však lze představit situaci, že k prolomení této hranice by mohlo dojít v případě živelné a nikým nekontrolovatelné laviny soudních jednání bez přijetí navrhovaného zákona," varovali zástupci církví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…