Přibáň: Osvobození Rudou armádou? To pak nacisté osvobodili Ukrajinu a Pobaltí

08.05.2023 10:52 | Ze sítí

8. května 1945 skončila druhá světová válka. Československo stálo na straně vítězných spojenců. Většinu území Československa osvobodila Rudá armáda. Stejná Rudá armáda, která však na svých bajonetech přinesla autoritářský režim, který v Československu přetrval dalších 40 let. Dobrodruh Dan Přibáň prohlásil, že tento fakt nelze od osvobození oddělit. A není sám.

Přibáň: Osvobození Rudou armádou? To pak nacisté osvobodili Ukrajinu a Pobaltí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Z výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Česká republika si dnes připomíná 78. výročí konce druhé světové války, ve které stálo Československo na straně vítězů. Část našeho území osvobodila americká armáda, ale většinu území Československa osvobodila Rudá armáda.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28092 lidí

Dobrodruh Dan Přibáň v této souvislosti připomněl, že sovětští vojáci zdaleka jen neosvobozovali, ale přinesli s sebou také autoritářský režim, který ovlivnil Československo na více než 40 let.  

„Oddělit ‚osvobození‘ Česka Sovětským svazem od toho, co se dělo potom, nelze, protože jedno způsobilo druhé. Pokud bychom to oddělili, byl by osvobozením i útok nacistů na východní Polsko, Pobaltí, Bělorusko a Ukrajinu, které, pokud použijeme stejnou optiku, osvobodili od sovětské okupace. Co se dělo potom však jasně ukazuje, že o žádné osvobození nešlo. Stejně jako v případě SSSR a Česka,“ napsal Přibáň.

Upozornil také, že existuje případ země, odkud se Rusové po svém tažení proti nacistům stáhli a tato země prosperovala. Rakousko. Rakousko válkou zničené víc než Československo na tom v prosinci 1989 bylo podstatně lépe než Československo.

„V roce 1945 nás SSSR neosvobodil a nikdy to neměl v plánu. Stejně jako neosvobodil Pobaltské státy či Polsko. Pobaltí i Polsko SSSR napadl a okupoval. Následně je přepadlo a okupovalo nacistické Německo, které SSSR vyhnal. Aby je opět přepadl a okupoval SSSR. SSSR pak nikdy Pobaltské státy neopustil, stejně, jako si nechal ‚svou‘ polovinu Polska, které si na začátku války rozdělil s nacistickým Německem. Československu pak SSSR ukradl Zakarpatí, Rumunsku Moldávii a ještě před začátkem druhé světové války okradl o menší část území Finsko. Více neukradl jen proto, že se Finům podařilo Sověty zastavit,“ napsal.

„Ukrajinu, která se z ruského impéria vymanila ve stejné době jako Pobaltí, SSSR přepadl a okupoval v té době už několik let a povraždil tam miliony lidí. Zbytek území, které SSSR obsadil na konci války, se stalo jeho koloniemi, vazalskými státy pod kontrolou Moskvy, kde se šířil sovětský teror a úpadek. Pokud si chceme představit, jak by asi vypadalo Československo bez sovětské okupace, podívejte se do Rakouska. Jedině odsud se Sověti po válce stáhli a Moskva tam neměla vliv,“ pokračoval.

Konec druhé světové války

Konec druhé světové války

Konec druhé světové války

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) složila hold těm, kteří osvobodili Československo v roce 1945, ale jedním dechem dodala, že tak, jako nebylo možné ustupovat fašismu, nelze dnes ustupovat těm, kteří nosí na prsou symbol Z.

„V hrdinné snaze těch, kteří před 78 lety bojovali a umírali za naši svobodu, musíme jako civilizovaná společnost pokračovat. Jen tak může být zlo opět poraženo – ať už má jako svůj symbol svastiku, nebo písmeno Z. Čest památce našich osvoboditelů a ukrajinským hrdinům, kteří stále bojují za svobodnou budoucnost nejen svého národa,“ napsala Pekarová Adamová.

Konec druhé světové války

 

Poslanec Marek Ženíšek z TOP 09 taktéž připomínal, že Rusové ani tak nechtěli osvobozovat, jako spíše opanovat nová území.

„Sověti neosvobozovali, ale dobývali. O nějakém dnešním Dni osvobození může být řeč jen v případě USA. Sověti hlavně porcovali kořist. A došlo k tomu, že zanedlouho jeden nechutný režim vystřídal další,“ napsal Ženíšek.

Kobec druhé světové války

V obecné rovině se ke konci druhé světové války vyjádřila i koalice.

„8. květen 1945 přinesl naději a mír po letech hrůz a utrpení. Dnes si připomínáme nejen vítězství nad zrůdným režimem, ale i památku všech obětí. Z historie se musíme poučit a zajistit, aby se nic podobného již nikdy neopakovalo,“ uvedla koalice.

Konec druhé světové války

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spousta lží a nepřesností, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 08.05.2023 11:39:03
Na jaře 1945 žádné Československo neexistovalo. Slováci si dobrovolně vybrali samostatnou cestu a to je přivedlo mezi poražené země. Obnovení Československa byl diplomatický úspěch Edvarda Beneše (draze vykoupený např. krví československých vojáků ve vojensky nesmyslném dobývání Dukelského průsmyku) a velkorysosti SSSR. Kdyby tenkrát chtěl Stalin připojit k SSSR (dnešní Ukrajině) nejenom Podkarpatskou Rus, ale celé Slovensko, nikdo by neřekl ani popel. Je lež, že by k nám "Rudá armáda ... na svých bajonetech přinesla autoritářský režim". Naopak, na rozdíl od americké armády, která ze západní Evropy nikdy neodešla, Rudá armáda naše území opustila. Vláda komunistů vzešla z demokratických v roce 1946 a nebyla tedy důsledkem nějakého vojenského puče, ale přetrvávajícího znechucení našich občanů z chování západních zemí v době Mnichova.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…