Přibylo Čechů, kteří si myslí, že je s nimi zacházeno spravedlivě

25.03.2014 17:24

Podle téměř poloviny Čechů je s občany ČR zacházeno spravedlivě a rovnoprávně, 52 procent si však myslí opak. Průzkum ale ukázal vzestupný trend, v loňském roce ve spravedlnost věřila jen třetina dotázaných.

Přibylo Čechů, kteří si myslí, že je s nimi zacházeno spravedlivě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle 52 procent dotázaných není v České republice s lidmi zacházeno spravedlivě a rovnoprávně. Opak si myslí 45 procent lidí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„Při pohledu na dlouhodobější trendy […] je patrné, že se tyto hodnoty vrátily na úroveň výsledků z minulých let. Mezi nimi vybočovaly rok 2011, kdy bylo pozitivní mínění o spravedlnosti o zhruba 10 procentních bodů vyšší, a rok 2013, ve kterém bylo naopak mínění o rovnoprávnosti a spravedlnosti o zhruba 10 procentních bodů nižší,“ stojí v průzkumu.

O spravedlnosti a rovnoprávnosti české společnosti jsou častěji přesvědčeni lidé se středním vzděláním s maturitou nebo vyšším. Většinou jde o studenty, podnikatele, vysoce kvalifikované odborníky a Pražany či občany Plzeňského kraje.

Odpovědi se liší i podle politické příslušnosti. Ve spravedlnost v ČR spíše věří „dotázaní, kteří se na pravolevé škále politické orientace řadí na pravici nebo do pravého středu, a z hlediska stranických preferencí stoupenci ANO, TOP 09 či ODS“.

CVVM se také ptalo na to, zda si lidé myslí, že jsou v Česku respektována lidská práva. Podle 65 procent lidská práva respektovaná jsou, o opaku je přesvědčena přibližně jedna třetina (32 procent).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…