Příčiny ukrajinské krize jsou na Ukrajině. Na Západě se nevede žádná diskuze, řekl Klaus pro ruskou verzi Protiproudu

19.11.2014 14:47

Václav Klaus poskytl krátký rozhovor ruské mutaci internetového magazínu Protiproud. Hovořilo se především o krizi na Ukrajině a o mediálním mainstreamu.

Příčiny ukrajinské krize jsou na Ukrajině. Na Západě se nevede žádná diskuze, řekl Klaus pro ruskou verzi Protiproudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Klaus tvrdí, že na rozdíl od mediálního mainstreamu hodnotí příčiny ukrajinské krize odlišným způsobem. „Jsem si jistý, že tyto příčiny mají své základy především v samotné Ukrajině. Jiný názor mám rovněž na to, kdo udělal z vnitroukrajinské krize velký problém mezinárodní politiky," zmiňuje bývalý český prezident.

Kriticky Václav Klaus hodnotí také skutečnost, že se v akademických a intelektuálních kruzích v USA i Evropě prakticky nevede žádná otevřená diskuze, kde by zaznívaly názory obou stran. „Obávám se, že spory týkající se krize na Ukrajině se žádné nevedou. Jde spíš o monology. Udivuje mě míra účasti předsudků, propagandy a apriorní angažovanosti," tvrdí Klaus a dodává, že mu tyto poměry v mnohém připomínají období před sametovou revolucí.

V jedné z otázek odpovídá Václav Klaus na dotaz, proč je názor na Rusko ze strany České republiky, Slovenska, Maďarska odlišný od mainstreamu Evropské unie, tvrzením, že obyvatelé těchto zemí možná znají více dějiny a jsou schopni se z nich lépe poučit. „Středoevropské země zažily komunismus a bez ohledu na všechny ty hrůzy musím trvat na tom, že nám mnohé dal. Možná i díky tomu přemýšlíme o společenských procesech více než lidé na Západě," poukazuje Klaus.

V příštích dnech se Václav Klaus chystá do Moskvy, kde převezme Cenu Jegora Gajdara. Při této slavnostní příležitosti bude mít vystoupení, ve kterém dle svých slov bude mluvit především právě o Gajdarovi. „Považuji jej za jednoho z nejlepších ruských ekonomů současnosti a jednoho z nejvíce liberálních ruských politiků," předesílá Klaus. Vedle toho se chystá mluvit také o tom, proč cenu přebírá zrovna nyní, byť dle svého mínění „se vystavuje tomu, že na něj mediální mainstream zvýší štěkot“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…