Prigožinovo letadlo se zřítilo. Druhé přistálo v Moskvě. Vůdce vagnerovců je údajně mrtev

23.08.2023 20:30 | Monitoring

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin měl být mezi cestujícími soukromého letadla, které se ve středu zřítilo v ruské Tverské oblasti, všichni lidé na palubě zahynuli, uvedla ruská agentura TASS. Na sociální sítí se objevují spekulace, že osud Prigožina není stále jistý a může se snažit mást.

Prigožinovo letadlo se zřítilo. Druhé přistálo v Moskvě. Vůdce vagnerovců je údajně mrtev
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
Státní úřad Rosaviacija uvedl, že zahájil vyšetřování havárie letadla Embraer, které se ve středu zřítilo v Tverské oblasti. Podle seznamu cestujících je uvedeno i jméno Jevgenije Prigožina, potvrdila Rosavijacija v prohlášení, uvedla agentura TASS.

Podle ministerstva pro mimořádné situace bylo na palubě 10 lidí, všichni zemřeli. Letadlo Embraer letělo z moskevského Šeremeťjeva do Petrohradu, uvedla agentura TASS. Letoun měl létal trasu Moskva-Petrohrad pravidelně.

Ke zřícení letadla mělo dojít 18:40 místního času u obce Kuženkino. Letoun po nárazu do země shořel, od vzletu uběhlo méně než půl hodiny. Záchranáři dosud nalezli těla čtyř lidí, napsal TASS. Podle vedení Tverské oblasti si vyšetřování vzal osobně na starost gubernátor Igor Rudeňja.

Vedoucí turecké kanceláře pro Middle East Eye Ragip popsal na sociální síti Twitter nezvyklé chování druhého Prigožinova letadla. „Druhé Prigožinovo letadlo nad Moskvou doslova kličkuje a chová se nesmírně zvláštně. Podle služby Flightradar letadlo kličkuje nad Moskvou a chová se nepřirozeně – člověk má pocit, že neví, kam letět."

A citoval informace z ruského zpravodajského serveru o tom, že Prigožinova smrt není jistá: „Zdroj Readovky říká, že osud Jevgenije Prigožina není znám, protože se v minulosti odbavil v letadle, ale nastoupil do jiného, aby zmátl lidi, kteří by ho mohli hledat. S ním je spojen druhý letoun, krouží kolem Moskvy,“ uvedl a citoval údaje z Flightradaru, že druhé letadlo Prigožina přistálo na moskevském letišti Vnukovo.

O pár hodin později od havárie letadla Ragip s odkazem na prokremelskou televizi Cagrad informoval, že těla Prigozhina a jeho pravé ruky Dmitrije Utkina byla identifikována. Genetická vyšetření budou teprve provedena.

Událost se odehrává ve světle včerejšího odvolání ruského generála Sergeje Surovikina, který byl odvolán z postu velitele ruských vzdušných a kosmických sil. Podle ruského serveru Glavny.tv o tom v úterý informoval novinář Alexej Venediktov s odvoláním na výnos ruského ministerstva obrany. Ruská oficiální místa zatím zprávu nepotvrdila, informovaly Novinky.

Podle ruské stanice RBK byl generál „uvolněn z funkce kvůli převedení na jinou práci“. Další zdroj obeznámený s personální situací ve vedení ruské armády uvedl, že Surovikin „je v současné době na krátké dovolené“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…