Přijde Cikán, Vietnamec se topí... Aleš Cibulka po konci v TV promluvil o dnešní cenzuře

05.12.2017 12:07

Moderátor Aleš Cibulka se pro server CeskaMedia.cz vyjádřil mimo jiné i ke srovnání tvorby v devadesátých letech a dnes. Hovořil, společně se svým registrovaným partnerem Michalem Jagelkou, rovněž o svobodě a cenzuře.

Přijde Cikán, Vietnamec se topí... Aleš Cibulka po konci v TV promluvil o dnešní cenzuře
Foto: Wikipedie
Popisek: Aleš Cibulka

„Devadesátá léta dávala určité možnosti, které jsou už dnes zase sešněrované,“ podotkl Jagelka. „Ano, nic se neřešilo, skrytá reklama...“ podotkl Cibulka. „Tvůrčí svoboda pro nás byla tenkrát Česká televize. Prakticky, když jsme třeba dělali udílení cen Česká hlava, tak když jsem si napsal scénář, schvalovalo ho deset lidí,“ poznamenal Cibulka. 

„V privátní televizi máte naprostou volnost, ale jste limitován tím, koho si smíte pozvat, nesmíte pozvat, koho má majitel rád. Ale ta volnost byla ohromná,“ řekl Cibulka ke své minulosti na TV Barrandov. „Stálo a padalo to se sledovaností, ale nikomu jsem se nezodpovídal za scénář. Svého času. Pak se to trošku změnilo,“ řekl Cibulka. 

Anketa

Měla by ČSSD vstoupit do vlády Andreje Babiše či ji podpořit?

34%
hlasovalo: 5156 lidí

Jagelka se pak obává, že dnes to tolik svobodné není. „Je to tam velmi neosobní. Je to obrovskej moloch, kterej, z logicky věci, je největší v té České televizi. Takový formát, jako je třeba Česká soda – nedovedu si představit, že by k tomu měl někdo dneska odvahu,“ podotkl Jagelka se slovy, že se obává, že už by radši nikdo do něčeho takového preventivně ani nešel, aby neměl zbytečné problémy. 

„A vidíme, jaké jsou problémy s publicistikou. 168 hodin – skvělý pořad, nebo Reportéři ČT. Co se tam občas objeví a jaká se strhne smršť z té či oné strany na hlavu těch redaktorů. Myslím, že dneska je to už sešněrovaný. Není to primárně o penězích, ale doba se hodně změnila,“ dodal Jagelka.

Cibulka pak poznamenal, že když se opakují reprízy zábavných pořadů z devadesátých let, tak člověka zamrazí, co bylo možné ve vysílání. „Třeba Zdeněk Izer vypráví vtip a řekne ‚přijde cikán‘, v dnešní době bych si šestkrát řekl, jestli to můžu nebo nemůžu nebo jak...“ podotkl Cibulka.

Původní text ZDE

Vzpomněl také na natáčení se zpěvačkou Lucií Vondráčkovou, která v televizi odvyprávěla vtip o Vietnamci, jenž se učil česky. „Naprosto banální věc, jednoduchý vtip, kdy Vietnamec se topil v rybníku a křičel, a místo ‚Pomoc, pomoc‘ volal ‚Promiňte, já se tady asi koupu naposledy.‘ Lidi se zasmáli – a najednou zcela vážně zasedl ten tým, aby se ujednotil, zda to tam smí být, nebo ne. Ozvou se Vietnamci? A to je deset let. A dneska je to ještě dál,“ řekl Cibulka.

A povyprávěl ještě o jednom natáčení, a sice rozhlasového Tobogánu. „Při natáčení ke svatomartinskému vínu dostali všichni lidi v hledišti svatomartinské víno. To byl fór, který jsme si vymysleli, vinaři to zaplatili a přivezli víno. Já jsem v tu chvíli řekl: ‚No vidíte, dostali jste víno. Kdo vám co dneska dá zadarmo? Maximálně koblihu!‘ A teď mě hned zamrazilo – z toho něco bude, teď se někdo ozve… Lidi se zasmáli, ale já nevěděl, jestli nepůjdu na kobereček,“ podotkl Cibulka, že svoboda je v tomhle v současné době ohromně malá. 

Jagelka pak zakončil, že v devadesátých letech se zkrátka vůbec netušilo, že by toto jednou bylo možné. 

Michal Jagelka a Aleš Cibulka byli do září letošního roku moderátory televize Barrandov. Oba herci pak tvrdili, že za jejich koncem stál podraz a likvidace, generální ředitel televizní stanice Jaromír Soukup se však odvolával na sledovanost pořadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…