Přijde den...! Babiš bořil Sněmovnu. Skončil hrozivě

07.07.2022 11:11

Sněmovní schůze ke kauzám hnutí STAN začala obsáhlým projevem lídra ANO Andreje Babiše. Ten věděl, že program schůze nejspíš nebude schválen, proto do svého projevu „s přednostním právem“ vměstnal palbu na opozici i ČT. Veřejnoprávní TV vyzval, aby zveřejnila materiály, které jí zanechala reportérka Dobiášová. A vládě vzkázal: „Přijde den, kdy vám to lidé spočítají.“

Přijde den...! Babiš bořil Sněmovnu. Skončil hrozivě
Foto: Repro PSP ČR
Popisek: Andrej Babiš v PSP ČR

V 10 hodin dopoledne začala 30. schůze poslanecké Sněmovny, kterou svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), jež tak učinila na žádost 67 opozičních poslanců. Ti chtěli rozebírat především kauzy pánů Petra Hlubučka a Michala Redla a roli hnutí STAN v těchto kauzách.

K řečnickému pultíku se postavil šéf hnutí ANO Andrej Babiš a spustil kanonádu.

Ze schůze PSP ČR více ZDE

„My jsme svolali tuhle schůzi zkrátka proto, protože si myslíme, že není možné, aby ve vládě byl organizovaný zločin,“ začal Babiš zostra, i když jedním dechem dodal, že vládní většina program schůze pravděpodobně neschválí, takže on jako opoziční poslanec a jeho kolegové, budou mít jen omezený prostor k tomu se vyjádřit.

Přesto ho chtěl využít naplno a hnutí STAN označil za stranu „organizovaného zločinu“. „Podle mého názoru je STAN skutečně strana organizovaného zločinu, Starostové a nezávislí mají korupci v genech,“ hodil Babiš další slovní granát s tím, že STAN už těsně po volbách začal vracet některé dary, které dostal. Šlo o dary z Kypru. Tahle jim naposílali přes 3 miliony korun a když se to provalilo, tak peníze vrátili zpět a tvářili se, že je všechno v pořádku.“

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan mu seděl za zády ve vládní lavici a projev obžalovaného poslance Babiše poslouchal. Babiš stane v září před soudem v souvislosti s kauzou firmy Čapí hnízdo.

Babiš dál věnoval pozornost STANu a konkrétně europoslanci Stanislavu Polčákovi, který hrál v hnutí nemalou roli, ale momentálně sám pozastavil své členství v tomto politickém uskupení.

„Největší gauner je samozřejmě Stanislav Polčák, europoslanec a šedá eminence Starostů. Člověk, který má nejblíže k lidem kolem mafiána Radovana Krejčíře, konkrétně k Michalu Redlovi, který je nyní ve vazbě v kauze Hlubuček,“ zaznělo z úst Andreje Babiše.

Ale pokud jde o Polčáka, byl to teprve začátek.

„Polčák chtěl před časem milionové výpalné za to, že ovlivňoval vznik zákona o odškodnění obcí z kauzy Vrbětice. To jsou peníze, co schválila naše vláda a on chtěl 2,9 milionu korun za 62 hodin práce, což znamená 46 700 korun za hodinu. Když se to provalilo, tak se peněz velkoryse vzdal. A stávající koalice nikdy nezapomene připomnout, že je to ta změna,“ nedal se zastavit Babiš.

„Vedle toho je podle Babiše Polčák spojen i se zmizením peněz z uskupení SNK-ED a s dalšími problémy. Ale hnutí STAN to nevadilo a za odměnu poslali Polčáka do Bruselu jako europoslance.

Takhle funguje celý stan: Klientelismus, kontakty na mafii, korupce. Korupčníků se nezbavují, ale odměňují je. A jak jsem říkal už víckrát, tak 5K porodila 3K – korupci, konspiraci a kokain,“ konstatoval šéf hnutí ANO.

Upozornil také na libereckého hejtmana Martina Půtu, který stanul před soudem kvůli rozdělování evropských dotací v kraji.

A nakonec zmínil i exministra školství Petra Gazdíka, který se z pohledu Andreje Babiše „tváří jako moravský prosťáček, ale jezdil s lidmi od Krejčíře na dovolenou a psal si s nimi přes šifrované aplikace“.

„A když pan Gazdík rezignoval, tak to byla velká sláva a celá pětikoalice byla nadšená,“ pousmál se Babiš.

A šéf STANu Vít Rakušan je podle Babiše ze stejné skupiny jako pánové Polčák či Gazdík. Stačí se prý podívat, jak si Rakušan počínal v době, kdy byl Starostou Kolína.

Jako ministr vnitra Rakušan „pokoutně dotlačil policejního prezidenta k rezignaci, aby tam mohl být někdo jiný, ještě než byl ministrem a hned potom, byla oznámena reorganizace NCOZ, který kauzu Hlubučka řešil,“ nedal se Babiš zastavit.

Takto podle Babiše:

„Kdyby naše hnutí mělo takovýto skandál, tak máme na ČT žlutý pásek od rána do večera. Bylo zajímavé zjistit, že pořad Reportéři ČT měl od roku 2017 asi 130 pořadů, tak z toho byla polovina o Babišovi a Agrofertu. Samozřejmě negativně,“ pravil Babiš.

Odvolával se přitom na bývalou spolupracovnici pořadu Reportéři ČT Markétu Dobiášovou, která na sociální síti Facebook napsala, že kauza Hlubučka se dala v Reportérech ČT rozebrat, ale nedostala se do vysílání. Vyzval proto televizi, aby tyto reportáže zveřejnila.

„Já bych chtěl vyzvat ČT, která je veřejnoprávní a nezávislá, což samozřejmě myslím ironicky, protože ČT není nezávislá. Všichni dobře vědí, že ČT vyhrála pětikoalici volby svými manipulacemi, svými reportážemi, i v předvolebních debatách,“ prohlásil Babiš.

Konstatoval, že Marek Wollner z Reportérů ČT o Agrofertu šířil „sprosté lži, ale kauzu pana Hlubučka vynechal“.

Takováto mafie tu podle Babiše funguje od revoluce, od revoluce tu podle šéfa hnutí ANO funguje politický kartel. A tento politický kartel vycházel z toho, že část vlivu v Praze získá i TOP 09 v čele s europoslancem Jiřím Pospíšilem.

„Vrátili jsme se do devadesátek, vrátili jsme se na začátek. A náš problém před volbami byl v tom, že lidi mají krátkou paměť. Že tu nikdo nepřipomíná, co se tady dělo,“ mluvil dál Babiš. A připomínal aféry ODS, ČSSD, kauzu banky IPB a mnoho dalších kauz. Hnutí ANO se podle Babiše údajně snažilo Česko od těchto kauz očistit.

„Česká televize už ani nepřenáší debaty ze Sněmovny, aby lidi neslyšeli, co se děje,“ uhodil Babiš ještě jednou na ČT.

K tomu všemu prý české předsednictví v EU připomíná úplnou katastrofu, ale premiér Fiala s tím nic nedělá a tváří se, že hnutí STAN je v pořádku.

A nakonec přislíbil: „Lidi nejsou hloupí a vidí to. A přijde den, kdy vám to lidé spočítají.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…