Přijdeme o demokracii a Jourová nám ještě řekne, že je to v pořádku, varuje Bašta

20.12.2020 7:12

Někdejší český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině, politický analytik Jaroslav Bašta má strach o demokracii v České republice. Obává se, že pokud příští volby do Poslanecké sněmovny vyhrají Piráti, ztratíme demokracii. Progresivisté už se o to postarají. A eurokomisařka Věra Jourová prý ještě do své rodné vlasti přijede všem vysvětlit, že přijít o demokracii je vlastně v pořádku.

Přijdeme o demokracii a Jourová nám ještě řekne, že je to v pořádku, varuje Bašta
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta v textu pro První zprávy.cz vyjadřuje obavy o demokracii v České republice. Má strach, že o skutečnou demokracii můžeme přijít už po příštích sněmovních volbách, pokud v nich zvítězí Piráti. Na první pohled to podle Bašty bude vypadat tak, že demokracii stále máme, ale ve skutečnosti budou vše zařízeno ve prospěch nikým nevolených menšin.

Po pádu železné opony v roce 1989 jsme mohli pozorovat hlavně ve východní Evropě určitou renesanci principů parlamentní demokracie a volby se zase staly jejím svátkem. V Polsku, v Maďarsku a občas i v České republice si stále ještě myslíme, že rozhodovat má vítěz voleb, přitom však odmítáme dobře míněná doporučení, kdo by jím měl být. Nakonec to došlo tak daleko, že naši noví mentoři a protektoři z řad západních progresivistů musejí naše zpátečnictví korigovat pomocí opakovaných pokusů o barevné revoluce. Ty nás mimo jiné mají poučit, že demokratický princip rozhodování většiny je zastaralý. Smí fungovat jenom v případě, že v něm hlavní slovo budou mít menšiny, nejlépe ty nikým nevolené. Na vlády či prezidenty, kteří to nepochopili, se vedle řvoucích demonstrantů na ulicích posílá i paní eurokomisařka Jourová, aby je poučila o principech právního státu,“ vyjádřil své mínění bývalý velvyslanec v Rusku.

„Z těchto důvodů parlamentní volby v příštím roce nabývají na mimořádné důležitosti. Bude to totiž stejně vyhrocený ideologický střet jako v posledních prezidentských volbách. Na jedné straně konzervativní zastánci národního státu, ve své většině levicového přesvědčení, na té druhé progresivisté v čele s Piráty usilující o ‚více Evropy‘. Což mimo jiné ve svém důsledku znamená podporu migrace a následné islamizace našeho kontinentu. Pokud je označím za anticivilizační protievropské hnutí, nebudu daleko od pravdy,“ pokračoval.

Pokud vyhrají příští volby Piráti, tak podle Bašty pravděpodobně sníží věk, v němž budou moct voliči dorazit k volbám. Po druhé světové válce tímto krokem uchvátili moc komunisté, když prosadili snížení volebního věku z tehdejších 21 let na 18. Bašta je přesvědčen, že Piráti půjdou na hranici 16 let.

K tomu pravděpodobně zavedou hlasování na dálku, korespondenční hlasování, hlasování přes mobilní telefon, přes internet nebo něco na ten způsob, což volby zneprůhlední.

Pokud by snad příští volby vyhráli konzervativci, kteří podle Bašty dnes působí v řadách poctivé levice, měli by zavést jednodenní volby s povinnou volební účastí a bez takových vymožeností, jako je korespondenční hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …