Přijdeme o peníze z EU. Nečas řeší, co s rozpočtem

24.05.2012 15:35

Proplácení peněz pro české operační programy Evropská komise hned tak neobnoví. Vyplynulo to z jednání premiéra Petra Nečase (ODS) s šéfem Evropské komise v Bruselu. Pro Česko by to mělo fatální následky: schodek by se prohloubil na šest procent HDP a země by se z rozpočtového hlediska přiblížila zemím nejvíc ohroženým krizí.

Přijdeme o peníze z EU. Nečas řeší, co s rozpočtem
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Vláda týden co týden ujišťuje, že dělá všechno proto, aby od června začal Brusel proplácet peníze pro české operační programy. To se ale hned tak nestane. Ministři nakonec budou mluvit o štěstí, pokud se platby od Evropské komise podaří obnovit do konce roku.

Budou se zvyšovat daně?

Pro státní rozpočet by delší zastavení plateb z Bruselu mělo nedozírné následky. V praxi by to znamenalo jediné: zvyšování daní oznámená tuto středu vládou by zdaleka nebylo poslední. Bez něj by se český rozpočet začal podobat rozpočtům zemí nejvíc ohroženým krizí. Nečas dokonce oznámil, že by kabinet mohl letos vytvořit až šestiprocentní schodek. Deficit státního rozpočtu by se rázem dostal na úroveň ohroženého Španělska.

"Ta rizika jsou velká. Kdyby skutečně v tom nejhorším scénáři byly zastaveny všechny platby, tak by deficit veřejných financí v České republice mohl skokově narůst až k šesti procentům hrubého domácího produktu, což by totálním způsobem destruovalo konsolidační strategii vlády," řekl Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek premiérova slova mírnil. "My jsme proplatili desítky miliard, které nemáme dosud proplaceny z EU. Ale nikde není řečeno, že proplaceny nebudou. To riziko je sice v desítkách miliard, což jsou procenta HDP, ale je to absolutně hypotetické riziko," řekl Kalousek. Podle něj chtěl premiér zřejmě poukázat pouze na rozsah toho problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …