Přijďte k volbám, přijďte k volbám. Slovenští politici svolávají voliče. Ti se sjíždějí i ze zahraničí

30.03.2019 17:10

V dnešním druhém kole prezidentských voleb Slováci rozhodují, jestli se příští hlavou státu stane místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, nebo právnička Zuzana Čaputová, která dle předvolebních průzkumů je favoritkou dnešního hlasování. Svůj hlas mohou voliči odevzdat do desáté hodiny večerní. Dopoledne se voleb zúčastnil Šefčovič, jakož i úřadují prezident Andrej Kiska a premiér Peter Pellegrini.

Přijďte k volbám, přijďte k volbám. Slovenští politici svolávají voliče. Ti se sjíždějí i ze zahraničí
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

Úřadují prezident Andrej Kiska na sociální sítí vyzýval Slováky, aby si udělali čas na mimořádně důležité volby i v takovýto krásný den. „Budoucí prezident nebo prezidentka potřebuje silný mandát. Každý hlas je důležitý, každý hlas rozhodne,“ zmínil Kiska, který se o znovuzvolení neucházel a v kampani podpořil Čaputovou.

K účasti na hlasování vybídl voliče i Pellegrini. „Ať má budoucí prezident co nejsilnější mandát od občanů. Už nyní se těším na naši budoucí spolupráci,“ řekl Pellegrini, který je také místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, jež v prezidentských volbách podporuje Šefčoviče, jenž se voleb zúčastnil již v dopoledních hodinách.

Právnička Čaputová, která se voleb zúčastní odpoledne, se po přesvědčivém vítězství v prvním kole prezidentských voleb vzdala postu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Pokud bude zvolena prezidentkou, stane se první ženou v čele Slovenska.

V zahraničí žijí desítky tisíc Slováků, kteří se však prezidentských voleb mohou účastnit pouze ve vlasti. Korespondenční volbu ani hlasování na svých ambasádách Slovensko při volbách hlavy státu neumožňuje.

Již v prvním kole prezidentských voleb mnoho Slováků, kteří studují či pracují v Česku, přijelo do slovensko-českého příhraničí jen kvůli možnosti hlasovat. O prezidentovi v přímé volbě se na Slovensku rozhoduje od roku 1999. Nynějšímu prezidentovi Kiskovi pětileté funkční období skončí v polovině června.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…