Přilepují se k silnici. V jejich řadách je i německá policejní inspektorka

21.08.2023 16:51 | Monitoring

První policistka, která se k Poslední generaci otevřeně hlásí. Mezi svojí povinností zajišťovat právo a pořádek a svým angažmá v aktivistické skupině nevidí větší rozpor. „Vyhovuje mi to,“ říká o této kombinaci. Někteří jí vzkazují, že uniformy není hodna, někteří kolegové jí vyjadřují podporu. Jejím cílem v Poslední generaci je upozornit na obavy mnoha policistů v souvislosti s eskalací sociálního napětí kvůli klimatické krizi. „Policisté by se mohli ocitnout ve středu konfliktu,“ říká policistka.

Přilepují se k silnici. V jejich řadách je i německá policejní inspektorka
Foto: Repro Twitter @AufstandLastGen
Popisek: Blokování dopravy Poslední generací v Berlíně

„Jako člověk mám v Německu úplně stejná základní práva jako všichni ostatní,“ prohlásila v rozhovoru pro Deutsche Presse-Agentur policistka a členka aktivistické skupiny Poslední generace Chiara Malzová.

Malzová je vrchní policejní inspektorkou na policejní stanici ve spolkové zemi Rostock. „Vyhovuje mi to,“ říká o kombinaci policejní inspektorky a členky aktivistické skupiny bojující za změny vedoucí k větší ochraně klimatu. Ve skupině se prý angažuje a vyjadřuje jako soukromá osoba.

 

 

V současnosti je však proti ní vedeno disciplinární řízení. „Chci také ukázat, že umím přijmout kritiku v případě, že jsem se nechovala správně,“ dodala k této věci s tím, že nejde o podporu Poslední generace jako takové, ale o soulad jejích povinností ve státní správě s obsahem jejích veřejných vystoupení.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23357 lidí
V rozhovoru uvedla, že jí někteří lidé píšou, že není hodna nosit policejní uniformu. Malzová si však jejich slova nebere k srdci, protože ve skutečnosti o ní a jejích aktivitách nic nevědí.

„A pak jsou tu další kolegové, kteří mi svou solidaritu vyjadřují velmi jasně,“ řekla Malzová a dodala, že i v ručně psaných dopisech jí policisté dávají najevo, že jsou rádi, „že je tu někdo další, kdo teď v podstatě přebírá toto břemeno“.

Na ulici se nelepí. „To nikdy nebyla moje role u Poslední generace,“ zdůraznila. Pozornost zaměřuje na policii. Jejím cílem je dát prostor pro vyjádření obav a znepokojení v souvislosti se změnou klimatu řadě policistů. Pokud by se klimatická krize a s tím jdoucí sociální napětí mělo zhoršit, představovalo by to dle slov Malzové problém pro policisty. Ti by se stali obětí této situace, vzhledem k tomu, že by se ocitli v centru konfliktů, uvedl týdeník Zeit. I proto plánuje předání dopisu informujícím o znepokojení policistů kancléři Olafu Scholzovi (SPD).

Profesor Markus Thiel vyučující veřejné právo na policejní univerzitě v Münsteru zdůraznil, že policisté se ke skupině na ochranu klimatu mohou připojovat. Podle něj neporušují svou povinnost zdrženlivosti a neutrality, jež je součástí zvláštního služebního loajálního vztahu státních zaměstnanců. Jiná situace by nastala, pokud by Poslední generace oficiálně vystupovala proti svobodnému demokratickému řádu. Pak by se od ní podle Thiela museli policisté distancovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…