Přímá volba prezidenta může uspět. Pro je i ČSSD

20.09.2011 15:35

Přímá volba prezidenta se tentokrát skutečně dostane do Parlamentu. Poslanci ji plánují ve středu dále projednávat a opoziční ČSSD se již vyjádřila, že s některými změnami by návrh také podpořila.

Přímá volba prezidenta může uspět. Pro je i ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Přímá volba prezidenta vyžaduje změnu ústavy. Na to je potřeba alespoň 120 hlasů poslanců a tři pětiny přítomných senátorů. Proto by musela shoda panovat napříč politickým spektrem a koalice se musí dohodnout s opozicí.

Ta by nebyla úplně proti. Podle slov stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera je ČSSD pro přímou volbu, muselo by se však učinit několik změn. Především by upravil pravomoci prezidenta, který je dosud nepostižitelný, leda za velezradu. „Je nepředstavitelné, aby přímo volený prezident byl podle ústavy neodpovědný," vysvětloval Dienstbier na brífinku své strany.

Související: ČSSD odmítá obří ekotendr. Jinak chce hlasovat o důvěře vládě

Shoda však nepanuje ani v koalici. Například senátor za ODS Jaroslav Kubera řekl na tiskové konferenci: "Přímá volba nebude. Někteří senátoři pro ni skutečně jsou, ale těch je málo."

Proti přímé volbě jsou také někteří politologové. "Došlo by k rozkolísání současné povahy prezidentského úřadu, kde dnes hraje prezident spíše reprezentativní a vedlejší roli," řekl profesor Michal Klíma v Senátu.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…