Přímá volba starostů je znovu na stole. Sobotka ji ale vehementně odmítá

06.07.2014 12:47

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury se rozhodlo si odškrtnout další programový bod, a to prosazení přímé volby starostů. Návrh zákona bude projednávat Poslanecká sněmovna. I kdyby se hnutí Tomio Okamury povedlo zákon sněmovnou protlačit, podzimních komunálních voleb se nedotkne.

Přímá volba starostů je znovu na stole. Sobotka ji ale vehementně odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Hlavu obce volí přímo všichni naši sousedé – Němci, Rakušané, Poláci i Slováci. V tuzemsku je přes šest tisíc starostů. Volí je městská zastupitelstva, jejichž složení si vybírají voliči. Naposledy tak učinili v roce 2010.

Hlavním argumentem Úsvitu pro zavedení přímé volby starostů je ten, že by dotyční byli pod větší kontrolou občanů. A v případě nespokojenosti s výkony starostů by je mohli v referendu i odvolat. Navrhovaný zákon by měl rovněž zjednodušit a zefektivnit správu obcí. Hnutí v předkládaném zákoně stanovuje také podmínky, které by kandidát na starostu musel splnit. Muselo by mu být alespoň dvacet pět let a v obci by měl mít trvalý pobyt. Při rovnosti hlasů by se konaly nové volby.

V minulém funkčním období navrhovala přímou volbu starostů vládní TOP 09. Měla být omezená na obce, které nemají radu. Kvůli předčasnému rozpuštění sněmovny ale ke schválení novely zákona nedošlo.

Zákon by podpořilo ANO, ČSSD je proti a lidovci jasno nemají

Současná sněmovna je v podpoře přijetí navrhované novely zákona nejednotná. Přímou volbu starostů by podpořila výše zmiňovaná TOP 09, ale i vládní hnutí ANO. To si dokonce udělalo mezi stovkami zastupitelů vlastní průzkum. „Osobně jsem jezdila po republice a konzultovala to se starosty. Bylo to 50 na 50. Byla bych pro," řekla České televizi místopředsedkyně ANO Věra Jourová. 

Sociální demokraté a komunisté změnu volebního systému jednoznačně odmítají. Do tábora odpůrců navrhované novely pak patří také opoziční ODS. „Myslím, že bychom neměli zasahovat do systémů, které velmi dobře fungují," vysvětloval svůj postoj premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS argumentuje tím, že starosta bez většiny v zastupitelstvu by stejně nic neprosadil. „Bylo by to úplně zbytečné," domnívá se předseda občanských demokratů Petr Fiala. 

Lidovci jasno nemají. Část jejich poslanců by pro návrh zvedla ruku, část je proti. „U nás jsme ve straně rozděleni tak půl na půl, nějaký jednoznačný názor není, ale já toho moc příznivcem nejsem," nechal se slyšet šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Jeho stranický kolega a ministr kultury Daniel Herman si ale myslí, že jde o zajímavý návrh, kterým by se měla strana zabývat. 

Přímé volbě starostů je nakloněný i prezident Miloš Zeman. Podle něho by se do čela města měl postavit politik, který na kandidátce vítězné strany získal nejvíce preferenčních hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…