Primář s psychickou poruchou týral malé pacienty

15.09.2014 12:53

V klatovské nemocnici docházelo k týrání dětí. Policie podezírá bývalého primáře Jiřího Havránka, který zde působil od května 2012 do května 2013. U zhruba deseti dětí ve věku jednoho až dvou let prováděl sadistické zákroky, které málem skončily smrtí. Případ byl ale odložen kvůli psychické poruše. Napsal deník Právo.

Primář s psychickou poruchou týral malé pacienty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle vyšetřovatelů trpí Havránek bipolární afektivní poruchou, která byla dříve známá jako maniodepresivní psychóza. Diagnóza ale lékaře zachránila před trestním stíháním za těžké ublížení na zdraví, protože v době činu byl prý nepříčetný.

Podle policejního protokolu se Havránek nedokázal ovládnout

„Policisté prověřovali podezření z ublížení na zdraví v klatovské nemocnici. S ohledem na výsledek znaleckého zkoumání podezřelé osoby případ odložili. Rozhodnutí bylo rozesláno všem poškozeným, kteří proti němu mají právo stížnosti,“ řekla Právu vedoucí státní zástupkyně v Klatovech Jiřina Vítovcová.

V policejním protokolu o odložení věci je uvedeno, že lékař neměl v úmyslu poškodit zdraví dětí. Prý se ovšem nedokázal ovládnout.

Primář o svém stavu věděl, a přesto se pustil do práce

Policisté upozornili, že se Havránek pustil do práce, která vyžaduje schopnosti, znalosti a koncentraci. V té chvíli tím ovšem nedisponoval a o svém zdravotním stavu věděl. Lékař navíc nadále pracuje v oboru, ačkoliv vyhláška Ministerstva zdravotnictví řadí bipolární poruchu mezi nemoci, které vylučují způsobilost k výkonu lékařského povolání.

Odborníci přičítají Havránkovo chování chorobě. „Své počínání nemohl ovládat a nerozpoznával jeho škodlivost. Paradoxně jednal v přesvědčení, že profesně dělá pro pacienty jen to nejlepší,“ stojí podle Práva v posudku.

Opakované vpichy do žil a život ohrožující dávky anestetik

Kriminalisté zdokumentovali deset případů, při kterých dětští pacienti velmi trpěli kvůli nesprávným a zbytečným zákrokům doktora Havránka. Věk pacientů se pohyboval mezi jedním až dvěma lety. Někteří byli v ohrožení života a museli být převezeni do plzeňské fakultní nemocnice.

U dvouleté dívky, která měla lehké popáleniny, se Havránek třiadvacetkrát pokoušel zavést kanylu do žíly. Pacientka byla plně při vědomí a podle znalců u ní došlo k psychické újmě. Některým dětem dal primář nebezpečně vysoké dávky anestetik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…