Primátor Fink: Zrušení plateb za pobyt v nemocnici považuji za nešťastné

22.01.2014 15:31

S primátorem a lékařem Zdeňkem Finkem (BPP) jsme hovořili nejen o změnách, ke kterým došlo od nového roku ve zdravotnictví, ale zeptali jsme se jej také na jeho názor na nominaci Svatopluka Němečka (ČSSD) na ministra zdravotnictví, a nejen to. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, se nám svěřil i se svými osobními prioritami pro letošní rok či s jeho hodnocením hejtmana a krajské koalice.

Primátor Fink: Zrušení plateb za pobyt v nemocnici považuji za nešťastné
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Pane primátore, jak byste hodnotil uplynulý rok?

Rok 2013 byl pro nás v Hradci Králové spíše klidný a obvyklý než nějak výjimečný. Máme nově zrekonstruované Šimkovy sady, opravené a zateplené další budovy základních škol, rekonstruovaná školní otevřená hřiště, dokončené rekonstrukce sportovních areálů Slavie a Farářství, za naším VAKem je obrovská investice do úpravny vody. Velkou radost mám z nové skutečně nádherné mateřské školy V Podzámčí. Oklikou se nám vrátil extraligový hokej se zásadním investorem a vede si výborně, stejně jako mnohé další sporty a naše kulturní o. p. s.

Jaké jsou vaše priority a plány pro rok 2014?

Prioritou zůstává vyrovnaný rozpočet, zisk stavebního povolení na fotbalový stadion, pokračující rekonstrukce školních budov a mnohé další.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Jak jako primátor hodnotíte hejtmana kraje? Ten je totiž z pohledu sociologů výjimečný především tím, že jako hejtman je dlouhodobě velmi nepopulární. Souhlasíte? Proč?

Pana hejtmana France znám jako odpovědného a pracovitého člověka, s kterým je možná domluva na společných věcech. Jsem členem zastupitelstva našeho kraje, které jako hejtman vede a myslím, že v koalici ČSSD a KSČM je právě on jediným možným hejtmanem, když nepočítám pana senátora Antla a poslance, náchodského starostu pana Birkeho. 

Jste ambulantním specialistou. Od letošního roku došlo ke zrušení poplatků ve zdravotnictví. Neobáváte se ale důsledků, které zrušení poplatků bude mít především pro již tak vypjaté a zadlužené rozpočty nemocnic?

Jsem teď trochu mimo praxi, které se věnuji jen okrajově. Dočasné zrušení plateb za pobyt v nemocnici považuji za nešťastné. Na druhé straně jsou oblasti v naší zemi, kde krajské zdravotnictví funguje bez dluhů, dokonce s výdělky.

Co očekáváte od budoucího ministra zdravotnictví? Co je podle vás aktuálně největším problém resortu?

Na to nedokážu odpovědět, neznám ho. A problém rezortu? Těch je mnoho, to je na samostatný rozhovor.

Dlouho připravovaná stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové, jež byla i vaší prioritou, je ve skluzu. Kdy by podle vás mohl být dostaven? Podle slov náměstka Martina Soukupa (ODS) je ve hře i možnost, že by kraj dokončil stadion bez partnera. Nakolik je tato varianta podle vás reálná? Má na to město prostředky?

Kraj jistě ne, muselo by to být město, ale zatím je tato varianta na druhé koleji jako záložní. Zatím se snaží jednoho investora ve spolupráci nahradit jiný. Uvidíme.

Domníváte se, že se letos již podaří dálnici D11 dotáhnout alespoň do Hradce Králové? Kdo je podle vás odpovědný za současné průtahy? Nešlo jim předcházet?

O tom se snad ani nechci bavit. Na vině je jednoznačně stát, ať již prostřednictvím Ministerstva dopravy nebo ŘSD. Letos dálnice jistě nebude. Reálně bych to viděl po křižovatku u ČKD v roce 2016.

I Hradec Králové loni doplatil na zákon o veřejných zakázkách a podmínky pro získání dotace. Firma, které svěřil opravu školy, nedodržela termín a odvedla špatnou práci. Jaké důsledky to bude mít pro město? A jaké změny zákona byste tak uvítal?

Měli bychom se pomocí nové legislativy vrátit k možnosti vybrat nejvhodnějšího a pro investora nejvýhodnějšího dodavatele. To je celé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…