Primátor Mostu: Stát by měl převzít odpovědnost za další směřování regionu

18.02.2015 9:38

Komunální volby v Mostě doprovázela velmi nevybíravá a ostrá kampaň. Jak zde vypadá situace pár měsíců po volbách? Jakým způsobem se bude chtít nový primátor zasadit o to, aby radnice v nadcházejících letech fungovala, jak má? A jak se vůbec žije lidem na severu Čech? Nejen o tom jsme si povídali s Janem Paparegou (BPP). Neopomněli jsme ani aktuální téma prolomení těžebních limitů a vyjádřil se také k nedávné návštěvě prezidenta Mostu. Jak na něj Miloš Zeman jako prezident působí?

Primátor Mostu: Stát by měl převzít odpovědnost za další směřování regionu
Foto: archiv primátora
Popisek: Primátor Mostu Jan Paparega (BPP za volební stranu Severočeši Most)

3. prosince jste se stal novým primátorem Mostu. Jak byste hodnotil první týdny ve funkci a především, čeho byste chtěl jako primátor dosáhnout?

Do funkce jsem byl zvolen s téměř dvouměsíčním zpožděním od voleb. I proto jsme se okamžitě s kolegy náměstky a náměstkyněmi pustili do práce. Prvořadým úkolem bylo připravit rozpočet Mostu pro rok 2015 a co nejvíc tak zkrátit dobu rozpočtového provizoria. Čeho bych chtěl jako primátor dosáhnout? Rád bych, aby se nám podařilo naplnit náš volební program a abychom pracovali na snížení počtu nezaměstnaných v našem regionu a eliminovali problematické lokality v našem městě, protože to jsou záležitosti, které lidi nejvíc trápí.

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, jejímiž členy jsou zástupci sdružení Severočeši Most, hnutí ANO 2011 a KSČM vydrží celé volební období?

Domnívám se, že v rámci koalice jsme schopni najít společnou řeč, a proto také věřím, že sjednaná koalice vydrží po celé funkční období.

Volby v Mostě doprovázela také velmi ostrá kampaň, zejména mezi dvěma bývalými spojenci, Sdružení Mostečané Mostu a zároveň členy hnutí Severočeši.cz. Neobáváte se, že se atmosféra může vyostřit i v průběhu volebního období? Co se budete snažit udělat proto, aby k tomu nedošlo?

Doufám, že Sdružení Mostečané Mostu bude konstruktivní opozicí. Když budou mít opodstatněné podněty a návrhy, nebudeme je opomíjet.

Po odvolání primátora Vlastimila Vozky loni v dubnu byl Most bez primátora. Podepsalo se to nějak negativně na fungování města a chodu úřadu?  V jakém stavu byl, když jste si ho přebíral?

Není samozřejmě dobré, když je město bez primátora, který de facto město reprezentuje navenek. Magistrát jako takový ovšem fungoval nadále a nezaznamenal jsem nějaké zásadní nesrovnalosti.

Jaké jsou Vaše hlavní plány pro první rok?

Intenzivní práce, která bude směřovat k naplnění cílů, které jsme si pro funkční období vytyčili.

Ve středu 4. února navštívil Most prezident republiky. Jak na Vás prezident působil? A prozradíte nám, o čem jste spolu hovořili?

Pan prezident nenavštívil přímo město Most, ale přijal pozvání odborářů a zavítal do sídla společnosti Severní energetická. Na setkání jsem byl přizván jako zástupce města Mostu. Musím konstatovat, že prezident je velmi sečtělý a také skvělý řečník. Samozřejmě hovořil o problematice limitů těžby, ve které zastává konzistentní názor. Hovořil jsem s ním o problémech spojených s nezaměstnaností v regionu, a to právě v kontextu očekávaného rozhodnutí Vlády ČR.

V čele prezidentského úřadu je Miloš Zeman dva roky, a za tu dobu stihl svými výroky pobouřit řadu lidí. Jak byste Vy sám hodnotil vystupování prezidenta?

Vnímám jej jako reprezentanta České republiky. S některými jeho názory a jejich prezentací nesouhlasím, ale respektuji je.

V současné době je horkým tématem prolomení těžebních limitů. Jak toto téma vnímáte?

Prolomení či neprolomení limitů může být pro náš region doslova a bez přehánění osudovou záležitostí. Žijeme v kraji, který má spoustu těžkostí s nezaměstnaností a další sociální problémy. Otázka totiž nezní jen prolomit, nebo neprolomit? Otázka zní: Jak dál? Zaměstnanost a sociální těžkosti nemůže nést na svých bedrech jenom místní samospráva, tady musí, a to zásadně, pomoci také stát. Právě stát by měl převzít svým rozhodnutím odpovědnost za další směřování regionu. Proto se stále ptám a ptal jsem se i předsedy vlády B. Sobotky, jaký má stát plán pro případně propuštěné horníky a další pracovníky, protože nejde zdaleka jenom o havíře, kteří v případě neprolomení limitů přijdou o práci? Jak nám stát pomůže, abychom v tom zase nezůstali sami? Zatím jsem bohužel žádnou konkrétní odpověď nedostal. Rád bych na toto téma vedl další debaty a diskuse, protože je to téma, které už měly řešit i předchozí vlády, je to téma, o kterém víme dvě desetiletí, a pořád se kolem něj jenom našlapovalo. Čas ale nazrál, možná už je oněch pověstných pět minut po dvanácté.

Kvůli nesouhlasu strany TOP 09 prolomit těžební limity jste z ní loni vystoupil. Byl to ale jediný důvod? A co říkáte tomu, že strana v komunálních volbách ztratila polovinu mandátů? Jak vidíte její budoucnost?

Nebylo to samozřejmě pouze kvůli postoji TOP 09 k limitům těžby, ale také kvůli tomu, že mostecká TOPka byla rozdělena na dva tábory, které mezi sebou soupeřily, a asi 90 % jejích členů byli lidé z Litvínova. Neměl jsem již zájem účastnit se těchto „žabomyších válek“. Poslední kapkou pak bylo znemožnění vzniku samostatné místní organizace. Ztrátu jsem u TOP 09 na Mostecku a Litvínovsku předpokládal, ovšem ne tak zásadní. Jakkoli předvídat budoucnost TOP 09 na politické scéně si ale nedovolím.

Stát na lidi v severních Čechách kašle! Jsme odpadkovým košem státu. Bída, kriminalita, sociální problémy, xenofobie. Hluboce pod úrovní výdělky,“ zhodnotil situaci na severu Foldyna. Souhlasíte? Proč?

Pak kolega Foldyna je znám tím, že volí mnohdy velmi tvrdá slova. Souhlasím s tím, že stát se příliš nezajímá o budoucnost severních Čech. Přitom severní Čechy patří z hlediska přírodního a nerostného bohatství k nejbohatším regionům v České republice. Bohužel stát tuto skutečnost opomíjí. A důsledky? Nezaměstnanost, kriminalita a sociální problémy, pro které lze bez pomoci státu jen stěží hledat řešení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…