Primátor Ostravy: Je třeba omezit výkon jakékoliv politické funkce na jedno, maximálně dvě volební období

06.02.2015 11:48

Jako bývalý manažer odmítá, že si šel do politiky vydělat peníze a získat nové kontakty. Nedomnívá se také, že se město nebo stát dá řídit jako firma. Jak se ale z otce na rodičovské dovolené stal lídr a následně i primátor třetího největšího města republiky? Po dramatickém vyjednávání vznikla v Ostravě koalice po vzoru té vládní. Jak hodnotí s odstupem času spolupráci a jaké si stanovili hlavní priority? Nejen na to odpovídal Tomáš Macura (ANO) pro ParlamentníListy.cz. Ostře se také obul nejen do ostravské ČSSD, ale především do politiků, kteří nikdy nepracovali jinde, než v politice.

Primátor Ostravy: Je třeba omezit výkon jakékoliv politické funkce na jedno, maximálně dvě volební období
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Ostravy Ing. Tomáš Macura, MBA (ANO)

Povolební vyjednávání v Ostravě byla dramatická. Nakonec jste se dohodli s ČSSD a Lidovci, byť Vy sám jste zpočátku příliš spolupráci z ČSSD nakloněn nebyl. Co ČSSD nejvíce vytýkáte?

Respektuji ČSSD jako tradiční demokratickou stranu s téměř 140-ti letou tradicí. Problémem ostravské organizace sociální demokracie podle mého názoru je to, že ji dohání vlastní minulost – ať již spojení některých funkcionářů strany s vyšetřovanými korupčními kauzami nebo nepříliš demokraticky působící způsob rozchodu se zastánci názorově odlišných proudů (včetně bývalého primátora Petra Kajnara). A zatímco bezprostředně po nepříliš úspěšných komunálních volbách ostravští sociální demokraté hovořili – a zcela důvodně – o potřebě hluboké sebereflexe, obávám se, zda nezůstalo jen u slov.

Poté, co ale zkrachovala Vaše jednání s hnutím Ostravak, jste se dle vlastních slov ocitli v situaci, kdy jste měli na výběr buď skončit v opozici anebo vytvořit koalici na vládním půdorysu, přičemž druhou variantu jste z hlediska možností prosazování Vašich programových cílů vyhodnotili jako lepší. Jaká je s odstupem měsíců Vaše spolupráce? Domníváte se, že tato koalice vydrží po celé čtyři roky?

Pominu-li okolnosti zmíněné výše a z nich vyplývající rizika, z programového a odborného hlediska jsme prozatím nenarazili na problém, na jehož řešení bychom se nedokázali shodnout. Pokud jde o životnost této koalice, nejsem prorokem, ale stavěli jsme ji s předpokladem, aby vydržela celé volební období. Bude trvat tak dlouho, dokud budeme v rámci ní moci realizovat náš program.

Jaké jste si stanovili hlavní priority?

Koaliční smlouva uzavřená v Ostravě mezi hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL obsahuje 18 prioritních oblastí, mezi které patří transparentní a hospodárné nakládání s veřejnými prostředky, podpora zaměstnanosti a malého a středního podnikání, zvýšení bezpečnosti ve městě, zlepšení stavu životního prostředí, zásadní omezení hazardu, podpora vzdělanosti, sociálního bydlení včetně startovacích bytů pro mladé rodiny a další. Chceme, aby Ostrava byla atraktivním místem pro život pro všechny generace.

Stavba rychlostní silnice z Opavy do Ostravy by měla být hotová v polovině roku. Domníváte se, že se termín podaří stihnout? A co si od ní slibujete?

Je mimo vší pochybnost, že tato nová komunikace, po které se oprávněně volá již řadu let, výrazně zvýší komfort a bezpečnost dopravy směrem na Opavu. Jedná se ovšem o investici státu, která není v kompetenci města a její průběh a termín dokončení nemáme příliš jak ovlivnit.

Než jste se stal primátorem, byl jste na rodičovské dovolené, což u nás v případě mužů není až tak obvyklé. Je to podle Vás chyba? A co Vám rodičovská dala? 

Víte, ona to zase nebyla tak docela klasická rodičovská dovolená. Po více, než 20 letech intenzivní práce ve vrcholových manažerských funkcích jsem cítil intenzivní potřebu na čas vypnout a vyčistit si hlavu. A možnost se přitom věnovat na plný úvazek mému tehdy malému synovi byla k tomu příjemným a z mého dnešního pohledu neocenitelným bonusem. Zvlášť, když jsem stejné období v případě starší dcery víceméně promarnil. Zůstat aspoň pár měsíců doma s dítětem bych přál každému chlapovi. Já si to užil. Dá to Vašemu životu novou zkušenost, dimenzi a naplnění. A nádavkem získáte větší respekt k ženám – matkám.

Proč jste se následně rozhodl kandidovat a čím Vás oslovilo právě hnutí ANO?

Víte, bylo to u mě spíš v opačném pořadí. Nejprve mě oslovilo hnutí ANO, a to doslova, zda bych jim pomohl s přípravou ekonomické části programu pro komunální volby v Ostravě. Až postupem času jsem se ocitl na kandidátce a vlivem různých okolností stoupal výše jejím pořadím až na pozici lídra. A čím mě myšlenky hnutí ANO zaujaly? Především zdánlivě banální, ale zdaleka ne samozřejmou tezí, že by politici neměli krást, ale pracovat pro lidi a že stát i město mohou hospodařit mnohem lépe, než tomu bylo dosud.

Původním povolením jste podnikatel a ekonom. Jak budete chtít zúročit své dosavadní zkušenosti v politice?

Myslím, že během svých dosavadních angažmá jsem se naučil přemýšlet strategicky a pracovat tvrdě, efektivně a hospodárně. Pro každého s mým “backgroundem” musí být vstup do veřejné instituce těžkou srážkou. Vše jde mnohonásobně pomaleji, Vaše reálné osobní pravomoci jsou minimální... Ale láká mě otestovat sám sebe, jak dokážu v tomto pro mě novém prostředí uspět. Nedal jsem se do toho s jinou ambicí, než udělat maximum pro Ostravu a její obyvatele. Nepotřebuji si v politice ani vydělat peníze, ani získat nové kontakty. To mám za sebou. A přestože nesdílím tak úplně názor, že se město nebo stát dá řídit jako firma, jsem si jistý, že se to dá dělat mnohem efektivněji.

Již jste se také nechal slyšet, že nechcete být politikem na dosmrti. Co si ale myslíte o těch politicích, kteří nikdy nepracovali jinde, než v politice? A byl byste například pro omezení volebního období u poslanců a senátorů, obdobně jako je tomu u prezidenta?

Po pravdě si nedokážu vysvětlit, jak někdo může “přesednout” rovnou ze školních škamen do poslaneckých lavic či do jiné veřejné funkce a být v ní akceptován. Je to špatně pro občany této země, politiku jako takovou a nakonec i pro takového člověka. K některým věcem zkrátka musíte dozrát – věkem i reálnými životními zkušenostmi. S realitou si nelze udržovat kontakt jen prostřednictvím svých poradců a asistentů. Já jsem jednoznačně zastáncem časového omezení pro výkon jakékoliv politické funkce na jedno, maximálně dvě volební období. Poté by člověk měl prokázat (a to hlavně sám sobě) setrvalou schopnost se uživit vlastníma rukama nebo hlavou – a nemyslím tím rozhodně žádné politické trafiky. Já sám rozhodně jinou cestou nepůjdu.

Podle průzkumu agentury STEM viděli občané stav naší společnosti v roce 2014 lépe, než v roce 2013. Souhlasíte? V čem konkrétně?

Ono, hodnocení vlastní situace a jejích perspektiv je vždy věc veskrze subjektivní. Ale máte pravdu, míra optimismu stran budoucího vývoje v naší společnosti snad už konečně roste. Potvrzují to ostatně I “tvrdá” ekonomická data, jako je růst maloobchodních tržeb apod. Však už bylo načase. Je to důsledek více faktorů, ke kterým vedle globálního ekonomického oživení patří I poměrně rozumná a vyvážená politika současné české vlády. Důležité je, že příznivá očekávání mají významný multiplikační účinek na budoucí ekonomický vývoj. 

Máte Vy sám nějaký recept na, lidově řečenou, blbou náladu?

Záleží vždycky na tom, jakého druhu ta blbá nálada je, a co je jejím zdrojem. Podle toho volím terapii. V mém případě obvykle pomůže dobrá knížka, hudba, sport nebo jóga. A samozřejmě chvíle s rodinou a našimi pejsky. Takže asi nic neobvyklého...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…