Primátor Prostějova: Sociální demokracie neumí do důsledku řešit různost názorů

07.02.2014 15:02

Před dvěma lety zvažoval svou rezignaci, v čele Prostějova ale zůstal a letos by chtěl svůj mandát obhájit. V rozhovoru, který poskytl Miroslav Pišťák (ČSSD) naší redakci, jsme hovořili nejen o jeho působení v čele města, úkolech, které před ním aktuálně stojí, ale svěřil se také se svým pohledem na novou vládu a vnitrostranickou politiku strany.

Primátor Prostějova: Sociální demokracie neumí do důsledku řešit různost názorů
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD)

Prezident Zeman jmenoval 95 dní od voleb nový kabinet, který vzešel z podzimních sněmovních voleb, což je nejdelší doba v historii samostatné ČR. Prvenství má tak i Rusnokova vláda, která vládla nejdéle bez důvěry. Již od počátku lze ale sledovat nejen napětí uvnitř sociální demokracie, ale také uvnitř koalice. Neobáváte se, že to bude mít vliv na budoucí fungování vlády? Vydrží podle vás celé své funkční období?

Pokud nejste přímo u určitého dění, tak se velmi obtížně posuzují některé jevy či skutečnosti. Nějaký vliv to může mít, ale vláda nejen ve vlastním zájmu, ale i v zájmu republiky by měla prokázat, že je vládou silnou, která umí řešit problémy. A pak vydrží.

Vaše sociální demokracie bude ve vládě a bude mít premiéra. Pokusíte se zatlačit na změnu nějakého zákona, který vám dělá již delší dobu vrásky?  A můžete být konkrétnější?

Nemám v tomto ohledu žádnou prioritu, ale čekám, jak se např. občanský zákoník projeví v každodenní práci našeho úřadu.

Nelze však opomenout ani žalobu ostravského primátora na stranu kvůli kandidátce do předčasných voleb a následný tzv. povolební puč na předsedu strany. Čím si vy osobně tyto vypjaté vztahy uvnitř strany vysvětlujte? Sociálním demokratům jde přece o jednu věc, alespoň my občané to tak vnímáme, čím se to stalo, že se takto vyhrotí vztahy?

Podle mého názoru (a dlouhodobého) neumí sociální demokracie řešit do důsledků různost názorů. A abych byl správně chápán, ne „úředním rozhodnutím“, které by omezovalo potřebnou diskuzi, ale nalézáním takové platformy, která fakticky zajistí možnost prezentace různých názorů (možná i v podobě frakcí), která bude předcházet konečnému řešení problému, o kterém pak rozhodne naprosto demokraticky většina.

Vy osobně jste před dvěma lety zvažoval svou rezignaci. Letošní rok jsou komunální volby. Budete chtít obhájit mandát? A jste tak zpětně rád, že jste se rozhodl v čele Prostějova zůstat?

Nejsem ještě definitivně rozhodnut, ale myslím, že se rozhodnu znovu kandidovat. Pochopitelně je to podmíněno případnou podporou prostějovských sociálních demokratů. Nevím, jestli jsem rád, že jsem opustil myšlenku o rezignaci, ale nelituji toho. O úspěchy našeho města jsem se snad zasloužil zčásti i já, a z toho mám radost.

Mezi dlouhodobé problémy kraje patří vysoká míra nezaměstnanosti. Snažíte se nějak vy osobně podpořit vznik nových pracovních míst? Podařilo se vám v poslední době například do města přilákat nového investora? A na jaké problémy při vyjednávání s investory nejčastěji narážíte?

Prostějov vybudoval průmyslovou zónu, která je v podstatě obsazena. A za úspěch mimo jiné považuji i fakt, že vlastně první investor, který před léty přišel do naší průmyslové zóny, japonská firma TORAY, v minulých dnech otevřela nový provoz, který zajistí práci více než 50 lidí.

Na základě stížností občanů plánuje radnice letos redesign svých internetových stránek. Občané si ale mimo jiné stěžují i na obtížnou komunikaci s radnicí. Souhlasíte? A jak vy osobně, při jakých příležitostech, komunikujete s občany?

Rada města rozhodla o zkvalitnění našich webových stránek, tak aby byly přehlednější a k těm, kteří hledají informace, byly „vlídnější“. A pokud si občané stěžovali na obtížnou komunikaci s radnicí, pak šlo spíše o jednotlivce a technické záležitosti. Já dávám přednost osobnímu styku, tváří v tvář.

Jak probíhají jednání o odkupu pozemků u nemocnice zpět do vlastnictví města? Magistrát se netají tím, že má na ně další zájemce. Budete se ale nějak snažit zajistit, aby nový investor již skutečně dostál svým slibům?

O záležitosti pozemků u nemocnice se dále jedná, převažuje názor, že by město mělo pozemky zpět odkoupit a vyhlásit nový záměr, ke kterému by se mohl přihlásit i stávající majitel – mohlo by se jednat o vybudování zařízení pro seniory. A pohlídáme si i případnou smlouvu.

A jak to naopak vypadá s ubytovacími domy v centru města, které nabídl magistrát k odkupu?

O prodeji domů se dále uvažuje, ale nechceme se těchto nemovitostí zbavovat za každou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…