Primátor Thoma má prý na triku další neprůhlednou zakázku

13.10.2011 12:45

Zakázka, na kterou upozornil server Modré noviny.cz, spatřila světlo světa na zasedání rady města České Budějovice dne 5. října 2011.

Primátor Thoma má prý na triku další neprůhlednou zakázku
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

Podle stránek primátor Juraj Thoma (HOPB) předložil radě materiál zpracovaný předsedkyní finančního výboru Petrou Šebestíkovou (TOP 09), jehož cílem je objednat si pro potřeby města posudek jako podklad pro rozhodování, které bude muset město v nadcházejícím období učinit na trhu s energiemi. Cena za zpracování takového posudku má být 330 tisíc korun bez DPH. Podle stránek je zarážející ta skutečnost, že celá zakázka má být přidělena bez výběrového řízení.

"Něco takového by například na Jihočeském kraji nebylo při zadávání veřejných zakázek vůbec možné. Směrnice, kterou jsme v rámci velké koalice s ČSSD přijali, přikazuje dělat na všechny zakázky od pouhých 50 tisíc korun poptávková, nebo klasická výběrová řízení," uvedl v souvislosti s Thomou vicehejtman Jihočeského kraje a zastupitel Martin Kuba (ODS).

Thoma ani Šebestíková se k nařčení nevyjádřili. V důvodové zprávě k zakázce však zastupitelka za TOP 09 uvádí:

"Vzhledem k náročnému rozhodování, které město České Budějovice během příštího roku čekají ohledně situace na trhu s energiemi, měli bychom mít k dispozici návrhy možných řešení, a to od pokud možno jednoznačně nezávislého a odborně nejerudovanějšího subjektu na trhu, který není spojen obchodními vazbami s dodavateli technologií a zdrojových surovin pro výrobu tepla a elektrické energie. Tím je bezesporu České vysoké učení technické v Praze - Fakulta strojní, veřejná vysoká škola. Proto žádáme radu města o schválení objednávky dle přiložené nabídky, a to v režimu „Zadání veřejné zakázky."

Podle Modrých novin.cz má celá záležitost prosté vysvětlení:

"Takže zřejmě je jen shoda nešťastných okolností, že předsedkyně finančního výboru a zpracovatelka materiálu Petra Šebestíková (TOP 09) získala svůj vysokoškolský titul právě na ČVUT v Praze a úplně náhodou právě na Fakultě strojní. Občan města musí být opravdu spokojen, když zakázku za více než 300 tisíc získá bez výběrového řízení „odborně nejerudovanější subjekt na trhu", který navíc nemá žádné vazby obchodní dodavatele. O nežádoucí vazbě na zadavatele zakázky se v zdůvodnění přece nepsalo nic."

KAM DÁL:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …