Primátorovo psaníčko pro premiéra: Tady si ho posadím do lavice! Zalekne se?

19.12.2012 11:23

Dopis ze severočeského Mostu, který možná už dnes otevírá předseda vlády Petr Nečas, ho do vánoční nálady příliš nenaladí. Ve statutárním městě, které se pyšní hornickou tradicí, to pořádně vře. Primátor města si nebere servítky a drsně vyzývá vládu, aby ho poslouchala.

Primátorovo psaníčko pro premiéra: Tady si ho posadím do lavice! Zalekne se?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Obviňuje ji, že svými zákonodárnými kroky likviduje pracovní místa na Mostecku. Nejde o pláč regionu, který by chtěl něco víc, než na co má nárok. Ranou pod pás totiž je, že k jiným krajům se prý vláda zachovala v podobných případech korektně.

Ustojí šéf vlády přesilu argumentů i starostů?

Naštvaní komunální politici zbrojí. Zatím jen korespondenčně. Město Most chce vládě otevřít oči v tom, jak šlendriánsky jsou v našem státě připraveny podmínky pro příchod investorů do regionů nebo jak liknavě se kdokoliv hodlá zabývat hrozbou ještě větší nezaměstnanosti vlivem útlumu těžby, která na severu bude muset v hnědouhelném dole ČSA nastat, pokud projde novela horního zákona. „Dáme na papír naše požadavky a pozveme si sem pana premiéra. Pokud řekne ´Chci přijet´, tak mu je pošleme dopředu. Věřte tomu, že udělám všechno pro to, abychom se setkali s vládou tady,“ uvedl primátor Mostu Vlastimil Vozka (Sdružení Mostečané Mostu) rozhorleně na půdě mosteckého magistrátu na jednání, veřejně přístupném celé veřejnosti. 

„Tady bych si je nejradši posadil!“ obrazně v zasedací místnosti zahřímal, že je na čase podívat se z očí do očí přímo v městě, kde problém eskaluje a odkud premiér bez odpovědí jen tak neuteče. „My si sedneme do lavic a pozveme si i starosty okolních obcí. Řekneme si z oka do oka, který rezort nám tady brání zaměstnanosti, respektive vytváří podmínky k jejímu vzrůstu!“ dodal první muž města. „Tuhle iniciativu města rozhodně vítám,“ vyjádřil se sociální demokrat Martin Strakoš.

Resort Müllerové má sotva esa v rukávě!

Mostecký primátor rovněž podotkl, že role Ministerstva práce a sociálních věcí, který teprve měsíc vede nová ministryně Ludmila Müllerová, při státem vyvolaném hromadném útlumu hornické práce musí mít připravena esa v rukávě. „V případě útlumu hornické činnosti v Ostravě jej mělo připraveno okamžitě! Já jsem neslyšel z úst kohokoliv z Ministerstva práce a sociálních věcí, že by chtělo tuto problematiku řešit i u nás,“ hřmí Vlastimil Vozka a jeho slova mají pozitivní odezvu u všech přítomných zastupitelů bez ohledu na partajní kabát. „Vidíte, během velmi krátké chvíle jsme vygenerovali řadu připomínek a opatření, které bychom tady na vládu zcela konkrétně měli k řešení,“ poznamenal primátor.

Evropě pro smích? Jako v Kocourkově!

Problematika zmíněného horního zákona, který ovlivní nejen výši nezaměstnanosti, ale v důsledku i kriminalitu, sociální napětí a neochotu investorů, je podle Vlastimila Vozky neuvěřitelná ostuda České republiky. Připomněl, že na stole parlamentu je stále prezidentem vetovaná novela tohoto zákona o nerostném bohatství státu, která má vypustit vyvlastňovací právo státu ke svému nerostnému bohatství, a to z iniciativy Věcí veřejných, potažmo jejich bývalého člena Milana Šťovíčka. „Od dob, kdy čeští králové zjistili, že mají na svém území nerostné suroviny, a nejde jen o uhlí, tak si je nikdy nenechali ukrást!“ Již stokrát omílanou novelou se podle něj stát zbavuje vlastní priority těžit své nerostné suroviny, když je bude potřebovat.

My nejsme ve víru ničích ohavných hrátek

Impulsem pro list šéfovi vlády byly mimo jiné aktuální informace od těžební společnosti, která se chystá v příštím roce opět propouštět. První muž města Mostu uvádí, že však v tom nekonečném kolotoči nejvyšší nezaměstnanosti právě na Mostecku nehraje podstatnou roli jen důlní skupina Czech Coal. Lidé v letošním roce v nemalém počtu propouštěly například i zdejší chemické závody Unipetrol. „Do těchto problémů se pak promítají parlamentní hrátky ohledně horního zákona a jeho nikde ve světě nevídaná úprava, jež se dotkne všech nerostných surovin,“ píše se mimo jiné v listě, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. 

„My nejsme nástrojem žádných podnikatelských nebo environmentálních zájmů, s nimiž se jakékoliv aktivity spojené se zásadními tématy Ústeckého kraje velmi zjednodušeně a vlastně automaticky spojují,“ píše dále v tomto duchu primátor i ve zmíněném dopise, aby se jako reprezentant obyvatel distancoval od jakýchkoliv lobbistických aktivit ve stylu jak například litvínovského poslance Milana Šťovíčka, tak od někdy až pitoreskních aktivit ekoaktivistů.

„Je to proti duchu, který nyní razí Evropská unie, aby všechny státy, které na to mají podmínky, byli pokud možno energeticky soběstačné. Nerozumím tomu,“ kroutil v závěru své řeči zoufale hlavou. „Nechápu, proč tlačíme tuto novelu, kdy už se zároveň připravuje zase nová novela, která má vyvlastňovací paragrafy zase vrátit zpátky,“ pokračoval a dodal ještě: „Vím, že řada ministrů si to uvědomuje! Ministr Kuba, když to předkládal do poslanecké sněmovny, tak ani neodpovídal na dotazy, protože si také uvědomuje, že je to špatně. Je to ohrožení záležitostí, které spravuje jeho ministerstvo.“

Tahle rojnice je jednohlasá. Nejsme žádní outsideři

Znění textu dopisu, který je adresován premiérovi, mostecké zastupitelstvo na svém posledním prosincovém jednání bez připomínek schválilo. Dopis byl nakonec odeslán předsedovi vlády ČR Petru Nečasovi, hejtmanovi Ústeckého kraje Oldřichu Bubeníčkovi i předsedům klubů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

„Je možné, že hejtman se k naší iniciativě přidá a pozve vládu na širší debatu Ústeckého kraje. To by nám nevadilo. Ten problém je nutné řešit zásadním způsobem,“ podotkl primátor Vozka. Novopečený hejtman Bubeníček na své první tiskové konferenci před pár dny totiž proklamoval svůj pozitivní postoj k pokračování těžby uhlí na severu Čech a tedy v neprohlubování nezaměstnanosti v lokalitě s nejvyšším počtem lidí bez práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…