Příměří? Lavrov šokoval. Nečekaný vývoj na Ukrajině

02.03.2022 20:20

Světem kvůli ruské invazi na Ukrajině zmítají obavy z dalších kroků ruského prezidenta Vladimira Putina a z následné eskalace konfliktu na úroveň třetí světové války. Ve středu večer Moskva připustila možné příměří. Podle slov šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova je připravena jednat o příměří a o bezpečnostních zárukách pro ukrajinského prezidenta Zelenského, informuje iDNES.cz.

Příměří? Lavrov šokoval. Nečekaný vývoj na Ukrajině
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Lavrov uvedl, že podmínkou ruské strany pro příměří je určení konkrétního typu zbraní, které nebudou nikdy na Ukrajině rozmístěny ani vyrobeny. Moskva dnes poprvé částečně přiznala své ztráty v bojích.

Moskva odůvodňuje invazi obavou, že Ukrajina by mohla mít k dispozici jaderné zbraně či sloužit jako předsunutá základna pro vojenské operace NATO ohrožující bezpečnost Ruska. Ukrajina i NATO tato obvinění odmítají.

Ruský ministr zahraničí Lavrov se nechal slyšet, že je možné, že Rusko bylo do konfliktu uměle vtaženo. Moskva podle něj dál trvá na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. Při jednání s Ukrajinou nepožaduje Kreml kapitulaci, ale navrhuje dohodu, která by zajistila zákonná práva všem národům této země.

Ukrajinského prezidenta Zelenského podle Lavrova Rusko uznává jako lídra země a považuje za „pozitivní krok“, že sám chce bezpečnostní záruky. „Naši vyjednavači jsou připraveni pro druhé kolo jednání, kde budou diskutovat o těchto zárukách,“ dodal Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…