Přišel o život, ne o důstojnost. Místní advokátka promlouvá k případu Jaroslava Janoty, který se zabil kvůli exekutorům a soudu

06.03.2017 7:14

Český politický aktivista, předseda Spolku Šalamoun John Bok zveřejnil na svém facebookovém profilu dopis od advokátky ze Zlína JUDr. Jany Rejžkové. Ta se rozčílila nad stavem české justice kvůli sebevraždě Jaroslava Janoty z Napajedel, jenž skočil z balkonu krátce před nástupem do výkonu trestu. Tvrdil totiž, že střelba na exekutory, za kterou měl nastoupit do vězení, nebyla úmyslná.

Přišel o život, ne o důstojnost. Místní advokátka promlouvá k případu Jaroslava Janoty, který se zabil kvůli exekutorům a soudu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Bohužel musím napsat, že pan Janota byl občanem České republiky. Dne 1. 3. 2017 v 10.30 se konal pohřeb člověka, který byl odsouzen za pokus vraždy ke 12 letům odnětí svobody, k výkonu tohoto trestu měl nastoupit v brzké době. Měl se pokusit úmyslně usmrtit zaměstnance exekutorského úřadu, již měli v úmyslu vykonat mobiliární exekuci. Bohužel pro pana Janotu v době, kdy spal ve svém bytě po těžké manuální práci. Své dluhy zaplatit chtěl, což bez jakékoliv polemiky dokazuje, vlastně dokazoval, tím, že pracoval,“ konstatuje Rejžková. 

Soud však byl podle ní přesvědčen, že obhajoba pana Janoty byla „trikem“ obhajoby, jak vyzrát nad zlým státním zástupcem a osvíceným soudem. „Ve smuteční síni zlínského krematoria zněla slova o slušném a přátelském člověku, který měl snahu svému okolí pomáhat, byť jen radou. Tato slova jistě nezazněla v rozsudcích. Orgány činné v trestním řízení nezajímá, kdo je jakým člověkem. Jistě výjimky jsou, zajímá je, zda je někdo dostatečně smutný, zda nosí černou pásku, zda má hlavu skloněnou atd.,“ dodává Rejžková.

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí

A všímá si i toho, že ve veřejné komunikaci k panu Janotovi znějí slova o krvi na rukách justice, o první sebevraždě na protest proti justici, o justiční mafii a další. „Proto nebudu opakovat, co již bylo vysloveno. Mám pochybnost o pokusu vraždy a spravedlivém trestu. Komu a čemu prospěl celý proces? Mám důvodnou obavu, že další naši spoluobčané, které semele mlýnek zvaný justice, půjdou stejnou cestou jak pan Jaroslav Janota. Prosím, ne,“ píše Rejžková.

Pohnutky občana Janoty dokáže podle svých slov pochopit. Jeho řešení podle ní není doznáním viny. „Sám ve své poslední zprávě vysvětlil své konání. To, že byl označen za zvlášť závažného zločince, považoval v jistém slova smyslu za zradu moci, která má být nezávislá (na komkoliv) a nestranná (vůči komukoliv),“ dodala.

„Musíme věřit, že soud jako představitel moci soudní, tedy třetí pilíř fungování českého státu, začne v obžalovaných vidět lidi takové, jací jsou, ne podle své volné úvahy, přestanou tvrdit, že jsou přesvědčeni o své neomylnosti, o tom, že ví, co se nám v noci zdá, co si myslíme, co chceme udělat a co nikoliv,“ zmínila. A vyjádřila prosbu soudcům, aby prokazovali vinu zákonným způsobem, hodnotili důkazy volně, nikoliv svévolně. „Buďte moudří a spravedliví, buďte morálními autoritami. Věřte i obžalovaným a nehledejte v obhájcích ‚narušitele‘ Vámi předem nastaveného procesu dokazování, naslouchejte bez úšklebků a jedovatých poznámek všem, kteří před Vás předstoupí. V jednacích síních není jen jedna strana, a to po Vaší pravici,“ uzavřela. 

Celý příspěvek Jany Rejžkové:

Vážený pane předsedo, vážení členové spolku Šalamoun, všichni občané České republiky,
obracím se na Vás se zdvořilou žádostí o trochu Vašeho času. Jsem občankou České republiky, stejně jako pan Jaroslav Janota z Napajedel. Bohužel musím napsat, že pan Janota byl občanem České republiky. Dnes 1.3.2017 v 10.30 se konal pohřeb člověka, který byl odsouzen za pokus vraždy ke 12 letům odnětí svobody, k výkonu tohoto trestu měl nastoupit v brzké době. Měl se pokusit úmyslně usmrtit zaměstnance exekutorského úřadu, jež měli v úmyslu vykonat mobiliární exekuci. Bohužel pro pana Janotu v době, kdy spal ve svém bytě po těžké manuální práci. Své dluhy zaplatit chtěl, což bez jakékoliv polemiky dokazuje , vlastně dokazoval, tím, že pracoval. Soud neuvěřil ( což je již notorieta volného hodnocení důkazů) jeho obhajobě, že byl rozespalý, že nestřílel úmyslně na člověka. Soud byl přesvědčen, tedy najisto musel vědět a mít prokázané, že obhajoba pana Janoty byla „trikem“ obhajoby jak vyzrát nad zlým státním zástupcem a osvíceným soudem. Ve smuteční síni zlínského krematoria zněla slova o slušném a přátelském člověku, který měl snahu svému okolí pomáhat, byť jen radou. Tato slova jistě nezazněla v rozsudcích. Orgány činné v trestním řízení nezajímá, kdo je jakým člověkem. Jistě výjimky jsou, zajímá je zda je někdo dostatečně smutný, zda nosí černou pásku, zda má hlavu skloněnou, atd.
Ve veřejné komunikaci k panu Janotovi znějí slova o krvi na rukách justice, o první sebevraždě na protest proti justici, o justiční mafii a další. Proto nebudu opakovat , co již bylo vysloveno. Mám pochybnost o pokusu vraždy a spravedlivém trestu. Komu a čemu prospěl celý proces? Mám důvodnou obavu, že další naši spoluobčané , které semele mlýnek zvaný justice, půjdou stejnou cestou jak pan Jaroslav Janota. Prosím, ne. Pohnutky občana Janoty dovedu pochopit. Jeho poslední řešení není doznáním viny, jak si mnozí zabedněnci namlouvají. Sám ve své poslední zprávě vysvětlil své konání. To, že byl označen za zvlášť závažného zločince považoval v jistém slova smyslu za zradu moci, která má být nezávislá ( na komkoliv) a nestranná vůči (komukoliv).
Důvěra veřejnosti v justici je mizivá. Přesto musíme věřit, že soud jako představitel moci soudní, tedy třetí pilíř fungování Českého státu, začne v obžalovaných vidět lidi takové, jací jsou, ne podle své volné úvahy, přestanou tvrdit, že jsou přesvědčeni o své neomylnosti, o tom, že ví, co se nám v noci zdá, co si myslíme, co chceme udělat a co nikoliv.
Rozhodně nemám nic proti odsuzujícím rozhodnutím. Prosím všechny soudce o jediné, prokazujte vinu zákonným způsobem, hodnoťte důkazy volně, nikoliv svévolně. Buďte moudří a spravedliví, buďte morálními autoritami. Věřte i obžalovaným a nehledejte v obhájcích „narušitele“ Vámi předem nastaveného procesu dokazování, naslouchejte bez úšklebků a jedovatých poznámek všechny , kteří před Vás předstoupí . V jednacích síních není jen jedna strana, a to po Vaší pravici.
Pokud je spáchán trestný čin a je pro takový závěr nezpochybnitelný důkaz, je- li pachatel řádně a zákonně usvědčen, nechť je potrestán. Spravedlivě. Spokojený občan musí mít víru, že systém je spravedlivý, musí mít jistotu, že právo nebude zneužíváno. S opačným stavem se nesmíme a nemůžeme smířit. Soudci přece nejsou stroje jen na vydávání rozsudků, pak je nemusíme mít, stát by ušetřil. Na rozsudkomatu bychom mohli vyťukat nacionále a stroj vyplivne rozsudek, náhodným výběrem by byl zprošťující. On to zase takový nesmysl není. „Ono „ to vypadá, že takový stroj existuje.
Pan Jaroslav Janota přišel o život, nepřišel o svou důstojnost.
Zlín 1.3.2017

JUDr. Jana Rejžková
občanka České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…