Přišli jste mě podpořit zrovna v Praze, to chce odvahu. Zeman pronesl před Hradem projev před svými sympatizanty

07.03.2015 15:25

Prezident Miloš Zeman měl dnes na Hradčanském náměstí veřejný projev v rámci uctění památky T. G. Masaryka. Vystoupil s ním v rámci akce Národe, probuď se, kterou pořádal senátor Jan Veleba a další na podporu hlavy státu. Dle jeho slov to byl významný prezident, který byl bezesporu bojovníkem. I přes v jeho době probíhající antisemitistické nálady dokázal, že není jejich součástí a zastal se Leopolda Hilsnera, který byl Židem.

Přišli jste mě podpořit zrovna v Praze, to chce odvahu. Zeman pronesl před Hradem projev před svými sympatizanty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

Prezident Miloš Zeman obdivuje tehdejšího prezidenta první republiky hlavně za jeho odhodlanost a za vytvoření nezávislého Československa, což se mu i v jeho starším věku dokázalo povést. „V šedesáti pěti letech dokázal odejít do exilu a uskutečnit svůj sen, sen nezávislého Československa,“ řekl Zeman při projevu. Dle něj se však lidé před vyhlášením První republiky k němu nechovali s úctou, jak by měli. Zeman ve svém projevu dále vystihuje, že je rád, že se tento pro něj uctívaný prezident nedožil začátku konce První republiky, která byla vytvořena jeho zásluhou. „Naštěstí zemřel dříve, než mohl vidět zkázu svého díla, zkázu, která začala Mnichovskou dohodou a pokračovala Druhou republiku,“ prohlásil Zeman.

Sympatizanti prezidenta Miloše Zemana na Hradčanském náměstí (Foto: Radim Panenka)

Prezident dále s politováním podotýká, že studenti Filosofické fakulty v Praze v roce 1938 zničili v téže fakultě sochu T. G. Masaryka a tím prokázali neúctu k činům prezidenta první republiky, který se zasloužil za nezávislost ČSR. „Takhle končí odvaha a takhle začíná zbabělost,“ podotkl prezident.

Při projevu prezident České republiky také poděkoval občanům, kteří na tento veřejný projev a připomenutí si památky T. G. Masaryka přišli s tím, že je úctyhodné v dnešní době, a hlavně v Praze, kde vyhrál jeho soupeř v prezidentských volbách, přijít. „To chce také kus odvahy a já za tuto odvahu děkuji,“ prohlásil na závěr Zeman ke svým sympatizantům, kterých se na Hradčanském náměstí sešlo několik set.

Sympatizanti prezidenta Miloše Zemana na Hradčanském náměstí (Foto: Radim Panenka)

Prezident Miloš Zeman pokládá kytici k soše TGM na Hradčanském náměstí (Foto: Hana Brožková - KPR)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…